Bistriţenii din blocul cu cel mai scăzut consum de apă vor fi scutiţi de impozit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local (CL) Bistriţa a aprobat, joi, în şedinţă ordinară, organizarea unui concurs cu premii pentru cetăţenii oraşului care fac economii la consumul de apă potabilă, locatarii blocului câştigător urmând să fie scutiţi de la plata impozitului pe locuinţă timp de un an.


Proiectul de hotărâre, iniţiat de primarul Ovidiu Creţu (PSD), a fost adoptat cu 16 voturi "pentru" ale consilierilor USL, în timp ce cinci reprezentanţi ai PDL nu au votat.

Potrivit primarului Ovidiu Creţu, concursul a fost iniţiat ca urmare a faptului că bistriţenii au dat dovadă de interes pentru un mediu curat şi au contribuit ca Bistriţa să obţină titlul de Capitala Earth Hour România 2012.

"La solicitarea unei organizaţii de a adresa o provocare de mediu cetăţenilor municipiului Bistriţa, am propus un concurs pentru promovarea măsurilor de eficienţă energetică în blocurile de locuinţe colective", a declarat primarul, citat de Mediafax.

El a spus că perioada de derulare a acestui concurs este iulie-decembrie a.c., iar înscrierea la concurs se face de către preşedinţii sau administratorii blocurilor de locuinţe.

O comisie numită prin hotărâre a Consiliul Local Bistriţa va monitoriza consumul de apă pentru fiecare imobil înscris în concurs pentru perioada iunie-decembrie, raportat la numărul de locatari, şi va desemna un singur câştigător.

Edilul a explicat că premiul va consta în scutirea persoanelor fizice, care sunt proprietari de apartamente în blocul desemnat câştigător, de la plata impozitului pe locuinţa de domiciliu aferent anului 2013, în baza documentelor justificative depuse.

Totodată, câştigătorii vor beneficia de proiectarea, amenajarea şi dotarea cu respectarea principiilor eficienţei energetice a spaţiului verde aferent blocului câştigător şi vor fi cunoscuţi la nivel local, naţional şi european prin tipărirea unui foto poster-angajament şi prin afişarea acestuia pe parcursul anului 2013 pe blocul câştigător.

"Consider că prin organizarea acestui concurs vom putea determina un comportament mai raţional faţă de resursele de apă, cetăţenii municipiului Bistriţa să diminueze pierderile de apă, să utilizeze această resursă cât mai eficient, şi mai mult, să dezvoltăm interesul faţă de măsurile de eficienţă energetică în clădiri", a mai declarat primarul.

El a spus că suma necesară pentru premierea câştigătorilor se va asigura din bugetul local al municipiului Bistriţa, pe anul 2012, la rectificarea bugetului, respectiv 2013.

Toţi cei care doresc să se înscrie la concurs sunt aşteptaţi la Primăria Bistriţa în perioada 1 iunie - 30 iunie a.c.

Pentru evaluarea concurenţilor, secretarii comisiei de evaluare vor constitui o bază de date pentru fiecare imobil înscris în concurs cuprinzând următoarele informaţii: consumul lunar de apă pentru lunile iulie - decembrie 2012, numărul de persoane înregistrat lunar.

Criteriul pentru stabilirea câştigătorului va fi consumul de apă facturat pe imobilul contorizat în lunile iulie - decembrie 2012, raportat la numărul de persoane din imobilul respectiv, calculat ca medie aritmetică pe cele 6 luni.

Câştigător va fi desemnat imobilul cu cel mai redus consum de apă per persoană, înregistrat în lunile iulie-decembrie 2012, dar nu mai mare faţă de un consum raţional, dacă apa nu este risipită şi toate instalaţiile sunt etanşe, respectiv 5 mc/lună/pers.

Consiliul Local Bistriţa s-a întrunit, joi, în ultima şedinţă ordinară din mandatul său.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite