Bistriţenii au văzut Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de credincioşi greco-catolici din Bistriţa s-au închinat la icoana misionară a Sfintei Fecioare, venerată ca protectoare a Americilor. Ea a putut fi văzută ieri, de la ora 17.00, la Biserica protopopială greco-catolică „Bunavestire" din oraş.

Deşi era beznă pe străzile Bistriţei din cauza furtunii, aseară, de la ora 22.00, bistriţenii au participat la procesiunea cu Icoana Maicii Domnului. Ei au trecut pe bulevardul Decebal, strada Andrei Mureşanu, au intrat şi în curtea Spitalul Judeţean. Apoi şi-au continat procesiunea pe strada General Grigore Balan, pietonalul Liviu Rebreanu, respectiv la Biserica Romano-Catolică Sf. Anton, unde s-a citit rugăciunea Rozarului. Părintele protopop greco-catolic Vasile Frişan spune că Biserica „Bunavestire" din oraş a fost arhiplină de oameni. „Credincioşii au stat toată noaptea ca să ajungă la icoana sfântă. Şi aseară, la procesiune, au fost extrem de mulţi oameni", afirmă părintele.

Icoana adusă la Bistriţa este copia fidelă a imaginii apărute pe veşmântul unui indian în anul 1531, în localitatea mexicană Guadalupe, loc de pelerinaj an de an pentru 30 de milioane de oameni din întreaga lume. Ulterior, imaginea de pe veşmântul indianului a fost reprodusă pe opt icoane, răspândite pe toate continentele globului. Protopopul Frişan spune că în Europa sunt două astfel de icoane, iar cea adusă pentru prima dată  la Bistriţa deserveşte credincioşii din sud-estul Europei. „Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe merge în pelerinaj an de an în ţările din sud-estul continentului. Când nu este în pelerinaj, ea stă în Biserica Regina Păcii din Timişoara", mai afirmă Vasile Frişan.

Icoana pleacă astăzi spre Aiud, judeţul Alba. În această toamnă, icoana va ajunge la bulgari şi ruşi.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite