Bistriţenii au pierdut o zi pe drumuri cu drepturile de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi a fost termenul limită pentru depunerea declaraţiilor şi plata obligaţiilor. Angajaţii celor patru instituţii unde se depun hârtii se plâng de lipsa de personal şi de întârzierea cu care au venit instrucţiunile de aplicare a ordonanţei 58

Derută şi vid de informaţii în ultima zi de depunere a declaraţiilor şi plăţii obligaţiilor ce decurg din proaspăta ordonanţă 58. Oamenii care au aflat că intră sub incidenţa noilor prevederi se simt descumpăniţi de lipsa de dialog a funcţionarilor şi de confuzia din toate instituţiile. Unii au început maratonul actelor cu Casa de Pensii, alţii cu direcţia Generală a Finanţelor, unii au ajuns prima dată la CJAS, iar alţii s-au gândit că este bine să înceapă de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă(AJOFM).  Majoritatea  au aflat din media că sunt obligaţi să facă aceste drumuri şi că riscă amenzi mari : „Am auzit de la televizor că azi e ultima zi de plată şi am venit să depun şi eu declaraţia. Sunt persoană fizică autorizată,  în confecţii.  M-am plimbat pe la cinci ghişee aici, la AJOFM, până am reuşit să plătesc taxa. A trecut deja o oră de când mă tot plimb. Am fost şi la Pensii, unde a mers mai repede un pic", spune Angela Creţu. O altă bistriţeancă, tot cu întreprindere familială spune că a pierdut aproape o zi de muncă din pricina noilor documente : „De dimineaţă, de la prima oră am tot umblat pe la instituţii să depun aceste declaraţii. Până acum trebuiau depuse odată pe an", spune Rafila Cadiş, o bistriţeancă.

Plimbaţi de la un ghişeu la altul

Unii au venit la AJOFM cu textul ordonanţei în mână şi se plâng că nu-i lămureşte nimeni dacă se încadrează sau nu: „„Am venit să cer nişte lămuriri pe ordonanţa 58 asta şi nimeni nu poate să îmi spună nimic. Eu am venituri ocazionale din expertize pe managementul calităţii  De la Finanţe, nu ştiu despre ce e vorba, iar aici, la AJOFM, lumea e în concediu, se plânge  Alexandru Pop, un bistriţean de 53 de ani. Omul a fost îndrumat către biroul juridic, dar aici n-a găsit pe nimeni : „Aveam doi jurişti până acum, unul a fost restructurat celălalt este în concediu medical", îi explică Adina Butuza, purtătorul de cuvânt al AJOFM. Şi directorul economic a fost disponibilizat iar de şeful instituţiei n-a putut da : „Nu ştiu ce e cu instituţia asta, n-o mai conduce nimeni ?", se întreabă bistriţeanul care a plecat nelămurit din AJOFM : „mă duc la Casa de Pensii poate mă lămuresc ei", spune Alexandru Pop. Şi la Casa de Pensii s-au făcut disponibilizări, iar personalul este puţin. Ioan Turc, purtătorul de cuvânt al instituţiei, aflat şi el pe lista celor care pleacă se plânge că ordonanţa a venit cu norme de aplicare întârziate : „nu suntem încă lămuriţi. Pe de o parte dau oameni afară că suntem prea mulţi, pe de altă parte ne încarcă cu sarcini suplimentare", se plânge Turc. La Casa de Pensii sunt cozi şi multă nervozitate : „Ne-au dat de la ghişeu nişte formulare şi ne-au spus să ne facem copii, că nu ne mai dau altă dată", spune Ionel Andreica, un bistriţean de 29 de ani.

Cine trebuie să depună declaraţie

Sunt vizaţi de plata contribuţiilor artiştii, ziariştii, fotbaliştii şi orice alte persoane plătite prin contracte de drepturi de autor. Lor li se alătură taximetriştii, medicii, şi toate persoanele fizice autorizate (PFA). 25 august este ultima zi de plată, însă ministrul Muncii, Mihai Şeitan a declarat astăzi că deocamdată, oamenii nu vor fi amendaţi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite