Bistriţenii au donat mii de euro pentru fiul pictorului Marcel Lupşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de bistriţeni au cumpărat tablouri în scop umanitar
Zeci de bistriţeni au cumpărat tablouri în scop umanitar

Sinagoga din Bistriţa a găzduit aseară un eveniment în premieră la Bistriţa, o licitaţie în scop umanitar pentru salvarea vieţii lui Sergiu Lupşe, fiul unui artist plastic din Bistriţa-Năsăud. Organizatorul licitaţiei, prima de acest gen din judeţ, este Gavril Ţărmure, preşedintele Fundaţiei Societatea de Concerte, spune că s-au vândut peste 50 de tablouri şi s-au adunat în jur de 10.000 de euro

Oameni de afaceri, medici, artişti, avocaţi, economici, profesori şi oameni de bine din judeţ şi din alte judeţe s-au adunat aseară, la Sinagoga din oraş, şi au cumpărat tablouri pentru a-l ajuta pe fiul binecunoscutului pictor bistriţean Marcel Lupşe, care suferă de o boală rară. Licitaţia a fost prima de acest gen din Bistriţa. Participanţii spun că nu se aşteaptau să fie o amosferă atât de dinamică şi de plăcută. „Au fost lucrări care s-au licitat de patru şi chiar de cinci ori. A fost o atmosferă extraordinară, ca o întâlnire între prieteni", spune profesorul de la Liceul de Arte Plastice Corneliu Baba, Vasile Duda.

În organizarea manifestării s-au implicat inclusiv elevi de la  Liceul Corneliu Baba. Unul dintre aceştia, este şi Cosmin Puzoni, de 18 ani, din clasa a XII-a B. „Mi-am zis să fac şi eu ceva. Nu mi-a părut rău că am participat pentru că a fost cel mai frumos eveniment la care am participat", crede tânărul. La licitaţie a luat parte şi Pavel Şuşară, considerat cel mai important critic de artă din România la ora actuală.

Concert cu Grigore Lupşe

„Licitaţia a fost un gest de solidaritate faţă de mine şi faţă de familia mea şi le mulţumesc tuturor celor care au participat la eveniment, lui Grigore Leşe şi altor artişti din ţară. Cred că organizatorii s-au întrecut pe ei înşişi pentru a strânge aceste sume", a spus artistul Marcel Lupşe. Acesta adaugă că fiul său de 30 de ani urmează un tratament foarte costisitor. Tratamentele de recuperare ale tânărului costă aproximativ 80.000 de euro. Peste 200 de artişti au donat obiecte de artă, iar la începutul licitaţiei, Grigore Leşe a susţinut un concert.

„Nu am reuşit să facem un bilanţ clar al tablourilor vândute şi nici al sumelor adunate. La o primă vedere, licitaţia a decurs bine. Sunt foarte mulţumit de cum s-au vândut tablourile, mai ales că noi nu avem un exerciţiu al acestor licitaţii, fiind prima de acest gen. Estimez că s-au adunat în jur de 10.000 de euro. Au fost multe tablouri cumpărate şi înainte de licitaţia propriu-zisă", a spus Gavril Ţărmure, organizatorul evenimentului. 

„ Aş face orice ca să-mi ajut prietenul"

Consilierul juridic de la firma Raal din Bistriţa, Virgil Sabău, a fost unul dintre cei care au cumpărat tablouri aseară pentru a-l ajuta pe fiul artistului din Bistriţa. „Marcel Lupşe este prietenul meu. Aş face orice ca să-mi ajut prietenul", spune Sabău. Sensibil la ceea ce înseamnă artă, consilierul juridic şi-a luat un tablou numit „Stânjenei" la 200 de euro.

Acesta susţine că şi Clubul Rotary din Bistriţa a acordat, mai demult, un sprijin financiar pentru efectuarea operaţiei fiului lui Marcel Lupşe. Şi primarul oraşului, Ovidiu Creţu, prezent aseară, a promis că şi Primăria Bistriţa va contribui financiar in acest caz.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite