Bistriţenii au cel mai verde oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Bistriţa spaţiile verzi sunt atent îngrijite
În Bistriţa spaţiile verzi sunt atent îngrijite

Municipalitatea bistriţeană a primit titlul de „Primăria Verde". Bistriţa a fost preferată altor şapte clasificate în finală. Distincţia a fost acordată joi seara în cadrul Galei Premiilor acordate de  Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Bistriţa a fost nominalizată alături de alte şapte oraşe ale ţării pentru titlul de „Primăria Verde". În urma analizei făcute de către membrii comisiei Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, dar şi a voturilor unor ONG-uri de mediu, Primăria bistriţeană a ieşit învingătoare. Alexandria, Sectorul 5 din Bucureşti, Focşani, Galaţi, Reşiţa, Vălenii de Munte şi Voluntari sunt concurenţii cu care s-a bătut Bistriţa în finală. „Am avut acţiuni şi proiecte numeroase care ne-au atras multe voturi. Nu mă aşteptam, dar mă bucur că am reuşit să ieşim primii", spune Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa.

Şcoala Verde, unul dintre atuuri

„Ziua Pământului", „Ziua Pădurii", „Săptămâna europeană a mobilităţii" sau „Ziua Parcurilor" sunt doar câteva dintre proiectele care au promovat mediul anul acesta la Bistriţa. Faţă de celelalte oraşe intrate în competiţia pentru câştigarea marelui premiu, Bistriţa s-a remarcat şi prin faptul că aproape toate acţiunile sunt educaţionale. „Şcoala Verde" este cel mai bun exemplu în acest sens. „Pot spune că am avut o activitate educaţională mai amplă şi toate proiectele noastre sunt de anvergură. La Şcoala Verde peste 1.000 de copii de toate vârstele au învăţat să protejeze mediul", a exemplifică primarul Creţu.

Peste 200.000 de flori plantate

Anul 2009 a fost anul în care în Bistriţa s-au plantat până acum peste 600 de arbori şi aproape 7.200 de arbuşti. Orăşenii pot admira 732 de tufe de trandafiri şi aproximativ 212.000 de fire de flori, puse în sensuri giratorii, sau pe alte spaţii verzi de pe domeniul public din municipiu. Şi tot anul acesta au fost realizate parcări ecologice pe o suprafaţă de 4.942 de metri pătraţi. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, acţiunile ecologice vor continua  şi în 2010 pentru că îşi doresc ca titlul să rămână şi la anul în Bistriţa.

Bistriţenii intrigaţi

Reprezentanţii organizaţiilor de mediu cred însă că ar fi nevoie de mai multă promovare a proiectelor ecologice ale municipalităţii:  „Cu siguranţă că ideea trebuie dusă mai departe, Ce nu înţeleg eu şi probabil şi alţii este ce s-a făcut concret pentru mediu în oraş" , spune Marin Ecedi, manager al unei societăţi implicate în proiecte ecologice.  Alţi bistriţeni cred însă că eforturile de ecologizare sunt evidente: „Vreau să spun că în ultima vreme la mine în faţa blocului peisajul s-a schimbat foarte mult. Au apărut multe flori, gard viu, ceea ce mă face să cred că s-a schimbat ceva şi în mentalitatea oamenilor", spune Eliza Feldiorean, o bistriţeancă de 43 de ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite