Bistriţenii au acceptat vaccinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea se face prin intermediul medicilor de familie
Vaccinarea se face prin intermediul medicilor de familie

Reticenţi la debutul campaniei, bistriţenii s-au înghesuit să se vaccineze în cea de-a doua săptămână. Imunizarea împotriva gripei porcine a avut succes în rândul elevilor de liceu, care se pot vaccina şi în această perioadă, chiar dacă este vacanţă  

Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud are veşti bune pentru bistriţenii care nu se încadrează în categoriile de risc vizate de Ministerul Sănătăţii pentru vaccinare, dar care vor să beneficieze de tratamentul de imunizare: campania de vaccinare s-a extins de ieri la toată populaţia „Sfatul meu este ca oamenii să se vaccineze pentru că este singura metodă specifică de protejare împotriva virusului", a spus medicul Aida Colda, şeful Serviciului de Supraveghere a bolilor transmisibile. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, prioritate la vaccinare vor avea categoriile cu risc major, în special persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care suferă de boli cronice.

Numărul liceeniilor vaccinaţi a crescut de patru ori

În cea de-a doua săptămână a campaniei de imunizare împotriva gripei noi s-au vaccinat 1.545 de bistriţeni, faţă de 218 câţi au fost la debutul campaniei. Cei mai receptivi în privinţa vaccinării au fost elevii de liceu: 799 în a doua săptămână, faţă de 177 în prima. Elevii şi studenţii bistriţeni se mai pot vaccina şi pe pe perioada vacanţei de iarnă. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică, la polul opus au stat angajaţii Ministerului Apărării şi Internelor, care nu s-au vaccinat la începutul campaniei, dar după şapte zile 132 de oameni ai legii şi-au învins reticenţa şi s-au înţepat pentru a se proteja de gripa porcină. 

Vaccinarea se face prin medicii de familie

Vaccinarea împotriva gripei porcine se va desfăşura la cabinetele medicilor de familie, iar pentru bolnavii cronici se va putea efectua şi la spitale. Vaccinul nu se găseşte în farmacii, ci se distribuie medicilor de familie exclusiv prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud. „Bistriţenii care vor să se imunizeze trebuie să meargă la medicul lor de familie, care ulterior vine la noi să ne ceară dozele de care are nevoie", explică Csilla Debrecen, asistent medical de igienă al DSP Bistriţa-Năsăud. „Sunt bucuroasă că acum mă pot şi eu vaccina. Mi-e frică să nu mă îmbolnăvesc de gripa nouă", spune Georgeta Ilarie, o femeie de 35 de ani. „Măsurile pe care le luăm împotriva răspândirii bolii sunt aceleaşi. Ne bucurăm totuşi că este vacanţă, iar de problema colectivităţilor am scăpat", a spus Aida Colda, şeful Serviciului de Supraveghere a bolilor transmisibile.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite