Bistriţenii vor plăti sume uriaşe pentru gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Stefan Sangeorzan este printre cei mai revoltati edili din judet
Primarul Stefan Sangeorzan este printre cei mai revoltati edili din judet

Bistriţenii vor plăti de anul viitor de două ori mai mult pentru colectarea deşeurilor dacă sumele propuse de Consiliul Judeţean vor fi aprobate. Primarii din judeţ au fost scandaţizaţi de propunerea făcută de CJ, sumele cerute de aceştia fiind în unele locuri până şi de trei, patru ori mai mari decât în prezent.

Consiliul Judeţean a cerut primarilor din Bistriţa-Năsăud să aprobe caietul de sarcini pentru licitaţia prin care se va stabili operatorul transportului de deşeuri la noul depozit ecologic deschis în judeţ, poriect pilot la nivelul ţării.

Potrivit caietului de sarcini pentru Concesionarea Serviciului Public de Precolectare, Colectare, Transport şi Transfer al Deşeurilor Municipale în Judeţul Bistriţa-Năsăud, tarifele maxime pentru activităţi vor fi de 115,49 de lei fără TVA pe persoană pe an în oraşe şi 51,38 de lei pe persoană pe an în mediul rural. Şi pentru agenţii economici va creşte substanţial valoarea, costul fiind de 363,56 de lei pe tonă.

La Bistriţa preţul se va dubla odată cu introducerea noilor tarife. „În prezent bistriţenii plătesc 5,93 de lei de persoană pe lună, dar dacă va fi aprobat acest proiect vor ajunge să plătească 11,66 de lei pe lună. Nu suntem de acord nici cu perioada de colectare, în caietul de sarcini se prevede adunarea deşeurilor de trei ori pe săptămână pe timpul verii şi de două ori pe timpul iernii în condiţiile în care pentru o sumă mai mică noi colectăm acum zilnic", explică George Avram, viceprimarul Bistriţei.

Nici primarii din judeţ nu sunt de acord cu sumele propuse de Consiliul Judeţean. „În prezent noi încasăm 60 de lei de la fiecare familie pe an şi colectăm gunoiul de două ori pe săptămână din poartă în poartă, dacă se vor implementa noile preţuri vom ajunge să plătim 64 de lei pe an de persoană. La cei 7.700 de locuitori pe care îi avem acum adunăm în jur de 100.000 de lei, iar după noile preţuri se vor plăti 500.000 de lei", adaugă Ştefan Sângeorzan, primarul din Feldru, cea mai mare comună din judeţ.

În proiect este menţionat faptul că punctele de colectare actuale se vor transforma în containăre semiîngropate. „La Bistriţa, cele 130 de puncte de colectare pe care le avem se vor transforma în 1372 de containăre semiîngropate. Noi nu vom da niciodată aviz de urbanism pentru aşa ceva", adaugă viceprimarul Avram.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun însă este normal ca deschidera noului depozit să presupună şi costuri mai mari. „Era normal ca depozitul nou să presupună o creştere a costurilor. Preţurile din caietul de sarcini nu sunt bătute în cuie, sunt sumele maximale, odată cu efectuarea licitaţiei operatorul care va câştiga va stabili tarifele care cel mai probabil vor fi mai mici", adaugă Vasile Moldovan, directorul în cadrul CJ BN şi managerul proiectului Depozitului ecologic de la Tărpiu.

Până la efectuarea licitaţiei pentru stabilirea operatorului care va colecta deşeurile, depozitul de la Tărpiu stă nefolosit, deşi a fost inaugurat cu mare fast la sfârşitul lunii noiembrie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite