Bistriţa: Bistriţenii se căsătoresc mai puţin şi divorţează mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Bistriţenii se căsătoresc mai puţin şi divorţează mai mult
Bistriţa: Bistriţenii se căsătoresc mai puţin şi divorţează mai mult

Divorţurile din primele şase luni sunt într-o creştere  uşoară faţă de anul trecut. Aproape 200 de bistriţeni au ales să îşi pună capăt căsniciilor, iar numărul mariajelor s-a redus cu 144 faţă de primul semestru din 2008

Bistriţenii nu mai gustă fericirea vieţii în doi. Cel puţin, aşa rezultă din datele oficiale ale Direcţiei Judeţene de Statistică Bistriţa-Năsăud. Din datele operative pe primele şase luni ale acestui an, numărul căsătoriilor înregistrate în judeţ a ajuns la 657, aproape 360 dintre acestea fiind în mediul rural. Căsătoriile, însă, urmează in trend descendent, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când, în judeţ, 800 de tineri îşi uneau destinele, mai bine de jumătate dintre aceştia fiind persoane care provin din mediul rural.  Scăderea căsătoriilor, coincide cu o uşoară creştere a divorţurilor. Dacă în  primul semestru al anului trecut se înregistrau 178 de divorţuri, anul acesta, în primele evidenţe statistictice, figurează 194 de cazuri de divorţialitate.

Distanţa desparte oamenii

Exodul la muncă în străinătate a multora  dintre locuitorii satelor bistriţene a adus şi o anumită relaxare în privinţa divorţurilor, până nu de mult, considerate subiecte tabu. „Oamenii cunosc şi alte modele de viaţă, intervine şi distanţa fizică şi de multe ori, se ajunge în momentul zero al căsniciei, dar nu este un fenomen alarmant . Se întâmplă şi la noi ca peste tot în ţară. Plecările în străinătate dar şi criza, greutăţile îşi spun cuvântul”, a constatat Ştefan Sângeorzan, primarul din Feldru, una dintre comunele cu cei mai mulţi locuitori plecaţi în străinătate. Şi avocatul Dan Molnar confirmă distanţa dintre partereri ca principala cauză care determină cuplurile să se despartă. „Din cazurile pe care le-am avut pot să spun că, în general, se divorţează pentru că familiile sunt despărţite, adică unul dintre soţi pleacă în străinătate. Cel mai adesea, se ajunge la divorţ dacă perioada de despărţire fizică trece de un an de zile.Alte cauze sunt, apoi, consumul de alcool şi infidelitatea”, mai spune avocatul.

Problemele finaciare afectează relaţiile

În opinia sociologului Alexandru Uiuiu, oamenii pot divorţa şi din cauza condiţiilor economice. „Din punct de vedere sociologic, datele statistice trebuie corelate şi cu realitatea economică, în perioada de criză. Neajunsurile determinate de sărăcie generează conflicte. La fel şi faptul că unul dintre soţi rămâne, să spunem, şomer şi celălat duce greul familiei, poate duce la dispute care să determine divorţul. Acestea sunt premize de lucru, repret, trebuie corelate cu date statistice reale”, explică sociologul.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite