Bistriţenii, somaţi să cureţe în jurul blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupan Ilisie a început deja lucrările în grădina din faţa blocului. Foto Veronica Ganea.
Lupan Ilisie a început deja lucrările în grădina din faţa blocului. Foto Veronica Ganea.

Asociaţiile de proprietari care nu vor curăţa spaţiile verzi de lângă blocuri, subsolurile şi beciurile vor fi amendate. Chiar dacă „Luna curăţeniei de primăvară", programată să înceapă azi, a fost amânată din cauza vremii, unii bistriţeni au finalizat igienizarea de sezon.

Până la sărbătorile de Paşte, conducerile asociaţiilor de proprietari din Bistriţa trebuie să îşi convingă locatarii să participe la curăţenia de primăvară. Poliţiştii comunitari şi angajaţii Serviciului de Salubrizare vor sta cu ochii pe cei care nu respectă prevederile şi vor da amenzi cuprinse între 300 şi 1.500 de lei.

Toţi locatarii la lucru

Lupan Ilisie are 47 de ani, locuieşte într-un bloc de pe Aleea Arţarilor şi este unul dintre puţinii locatari care îngrijeşte spaţiului verde din faţa blocului. Bărbatul spune că s-a ocupat deja de curăţenia şi pregătirea spaţiului verde, aşteaptă doar ca în următoarele zile să se dezgheţe pământul, pentru a putea face săpăturile de primăvară. „Împreună cu un vecin ne ocupăm de grădină. Grădina aparţine tuturor, dar trebuie să o îngrijească cineva, altfel ar rămâne aşa", spune Ilisie. Din păcate, însă, astfel de bistriţeni sunt destul de greu de găsit, iar  mulţi adminstratori - responsabili cu desfăşurarea igienizării -  spun că sunt nevoiţi să apeleze la ajutorul femeilor de serviciu pentru curăţenia de primăvară. „Noi am terminat curăţenia. Am pus gard viu, am măturat şi avem deja contract de deratizare cu primăria. Femeia de serviciu se ocupă în fiecare an de greblat şi curăţat, locatarii mai puţin. De 15 ani, de când sunt administrator, de-abia dacă găsesc câte doi vecini mai gospodari pe o scară", povesteşte Cornelia Arman, administrator la un bloc de pe strada Împăratul Traian.

Primăria, în stand-by

„Luna curăţeniei de primăvară", iniţiată de primărie, a fost amânată, până când pământul se va dezgheţa. „Totul este pregătit, dar suntem în stand-by. Vom începe în ziua în care se va dezgheţa pământul. În timpul campaniei se vor emite somaţii pentru fiecare scară de bloc şi asociaţiile trebuie să termine curăţenia până la Paşte", explică Anastasia Sandu, şef de serviciu la Direcţia de Servicii Publice. „Amenzile sunt cuprinse între 300 şi 1.500 de lei. Anul trecut, poliţia comunitară a dat în jur de 15 sancţiuni pentru necurăţarea subsolurilor de bloc", spune Ovidiu Gabrian, şef de serviciu la Poliţia Comunitară.

O lună de curăţenie

Până în 10 aprilie, muncitorii primăriei şi ai societăţii Urbana se vor asigura că malurile de apă, străzile din oraş, contaienrele de gunoi şi spaţiile verzi vor fi curăţate. De asemenea, aproape 1.400 de arbori vor fi văruiţi şi toate gurile de scurgere vor fi verificate şi curăţate.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite