Bistriţa : Bistriţencele îşi umplu cămara cu bunătăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Bistriţencele îşi umplu cămara cu bunătăţi
Bistriţa : Bistriţencele îşi umplu cămara cu bunătăţi

Gospodinele de la oraş au început să cumpere legume şi fructe pentru iarnă. Murăturile, compoturile şi dulceţurile sunt şi ele afectate de criză

Dacă pentru mulţi tineri, luna august este vremea concediilor, pentru gospodinele autentice este momentul ideal să facă provizii pentru sezonul rece. Obiceiul zecilor de borcane de compot, dulceaţă sau murături din legume şi fructe de sezon ticsite în cămara îngustă din apartamentele de bloc a dispărut. Pe timp de criză, bistriţencele sunt mai chibzuite şi cu proviziile, aşa că depozitele de produse alimentare sunt mai sărace decât anul trecut.

Castraveţii, vinetele şi roşiile sunt cele mai căutate

Vânzătorii din piaţa Decebal spun că de două săptămâni au început să vândă cu kilogramele legume pentru gospodinele de la oraş. Maria Toader spune că vinde ţelină şi ardei iute, dar şi castraveţi pentru pus pe iarnă. „Se cumpără mai ales castraveţi, dar şi vinete sau roşii pentru bulion .Şi salata verde cu sare se pune peste iarnă, şi s-a vândut destul de bine”, spune femeia. Un alt comerciant spune că i-a mers bine cu roşiile de bulion. „Am vândut vreo 40-50 de kilograme. Cine cumpără pentru bulion, ia în jur de zece kilograme”, povesteşte un vânzător speculant din Piaţa Decebal. Şi gospodinele recunosc că nu mai pun la murat atâtea borcane. „Am cumpărat deja 12 kilograme de castraveţi şi i-am pus la murat. Cu toate ingredientele şi fără să cumpăr borcane  am plătit 30 lei pentru aceste murături. Acum cumpăr vinete pentru că sunt 1,5 lei  şi poate dacă iau mai multe le lasă mai ieftin”, spune Valentina Ilie, o gospodindă de 47 de ani. O altă doamnă preferă să mai aştepte, până când preţurile vor scădea. „Am trecut astăzi prin piaţă dar încă mi se par scumpe, vinetele au un preţ acceptabil dar mă gândesc totuşi să mai aştept până săptămâna viitoare, poate se mai ieftinesc. Oricum, trebuie să pun  câte puţin din fiecare chiar dacă sunt mai scumpe, pentru că la iarnă nu o să-mi permit să cumpăr din magazin”, spune Ileana Todea, un funcţionar public.

Comporurile şi dulceaţa, în topul preparatelor

Comercianţii de fructe spun că le merge bine. „Cel mai bine se vând prunele, la 2 lei kilogramul. Dacă anul trecut se cumpăra cu kilogramele, acum pensionarii şi-au laut câte două-trei kilograme şi au făcut dulceaţă aşa, de gust.  Săptămâna aceasta sperăm să mai vindem, apoi începe perioda nunţilor , în septembrie începe şcoala şi şomăm şi noi”, spune Elena Moldovan, un comerciant din judeţ. Gospodinele care nu şi-au făcut provizii de caise trebuie să ştie că preţul lor a crescut, kilogramul se vinde, în piaţa Decebal, cu 4 lei. La piersici preţul a rămas acelaşi, tot 3 lei.

Listă de preţuri murături

Roşii: 2,5 lei /kg
Castraveţi: 2 lei/kg
Vinete: 1.5 lei/kg
Salată verde: 0, 5 lei legătura
Mărar, cimbru, ardei iute: 1 leu legătura
Hrean: 3 lei legătura
Boabe de muştar şi de piper: 1 leu plicul
Conservant:  0,8 lei plicul
Borcan de 800 de grame: 1,1 lei

Listă de preţuri dulceaţă şi compot

Prune: 2 lei/kg
Caise: 4 lei/kg
Piersici: 3 lei/kg
Mure: 7 lei /kg
Struguri: 6 lei/ kg
Zahăr: 3,5 lei/kg
Borcan 400 grame : 0,8 lei

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite