Bistriţa : O lumânare va arde veşnic pentru eroii Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : O lumânare va arde veşnic pentru eroii Bistriţei
Bistriţa : O lumânare va arde veşnic pentru eroii Bistriţei

Monumentul Eroilor din piaţa Petru Rareş va fi dezvelit astăzi, la ora 18.30. Primele coroane pentru eroii neamului vor fi depuse mâine, de Ziua Armatei

„O lumânare aprinsă răspândeşte lumină şi căldură în jur şi nu arde pentru sine, ci întotdeauna, pentru ceilalţi”. Sub acest crez, sculptorul Mircea Spătaru şi-a început lucrarea pe care o predă astăzi comunităţii bistriţene.  Monumentul va fi dezvelit în cadrul unei ceremonii care va cuprinde şi un spectacol de lumini, în această seară, de la ora 18.30. Mâine, odată cu serbarea Zilei Armatei, coroanele pentru eroii necunoscuţi vor avea, pentru prima dată, un loc potrivit unde să fie depuse.

Eroii anonimi au un loc de cinste

Zamfira, Sergiu, Constantin, Alexandru, Viorel, Gabriela, Sever, sunt câteva dintre numele înscripţionate pe toată suprafaţa Monumentului Eroilor, care măsoară  14 metri. Sunt oameni care au însemnat ceva pentru Bistriţa şi pentru ţară, dar care nu au mai încăput în filele manualelor de istorie, explică sculptorul Mircea Spătaru .
În opinia istoricului de artă Vasile Duda, cea mai mare provocare în realizarea acestui monument a fost găsirea acelui simbol care să lege trecutul şi prezentul unei comunităţi bistriţene definite, înainte de toate, ca un amalgam de naţionalităţi: români, maghiari, evrei, saşi, romi. „Aşadar care este filonul identitar care să unească trecutul cu prezentul acestei comunităţi? Un monument care să promoveze trecutul german nu ar avea ecou în prezentul românesc, iar un monument exclusiv românesc nu ar avea contact cu trecutul oraşului. Iată de ce, ca istoric de artă, consider că realizarea unui monument al eroilor care să cuprindă trecutul şi prezentul peste segregările etnice este util într-un oraş în care toleranţa şi înţelegerea a asigurat dezvoltarea tuturor etniilor“, a precizat Vasile Duda. Alegerea unei lumânări aprinse pentru forma monumentului o justifică însuşi artistul. „Lumânarea simbolizează jertfa de sine, transfigurarea, arderea de sine, ceea ce reprezintă calea împlinirii şi desăvârşirii de sine. Este un mijloc de legătură şi un punct în care se face unirea între cele două lumi: divină şi umană. Lumina de la lumânare este expresia credinţei în viaţa viitoare şi a legăturii cu cei morţi“, a explicat Mircea Spătaru.

Istoricii sunt rezervaţi

Profesorii de istorie sunt de acord că Bistriţa avea nevoie de un monument de acest gen, în condiţiile în care în oraş există doar o troiţă în memoria eroilor Revoluţiei, un bust al domnitorului Cuza, un mic monument închinat deţinuţilor politici în zona Lamă şi statuia lui Andrei Mureşanu, în faţa Primăriei. „În oraşe, se merge pe ideea unor personalităţi istorice cu semnificaţie locală, fie pe mausolee“, spune profesorul de istorie Ionel Tompa. În privinţa monumentului, acesta nu se pronunţă încă. „ Nu m-am putut apropia să-l văd şi să-i înţeleg mesajul“, mai spune istoricul.

Dezvelire cu spectacol

Pentru ceremonia programată deseară, la ora 18.30, în piaţa Petru Rareş, primăria a locat suma de 15.000 de lei şi promite un spectacol de lumini şi muzică de fanfară. Mâine, la ora 12.00, la Monumnetul Eroilor, vor fi depuse primele coroane, cu ocazia Zilei Armatei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite