Bistriţa : Portret/ Liviu Pop a adus Bistriţei sute de medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Portret/ Liviu Pop a adus Bistriţei sute de medalii
Bistriţa : Portret/ Liviu Pop a adus Bistriţei sute de medalii

Este antrenor de gimnastică masculină  la Liceul cu Program Sportiv, iar în timpul carierei sale, a antrenat zeci de copii care au avut şi au performanţe remarcabile.

Liviu Pop a făcut cunoştinţă cu gimnastica şi tot ce implică acest sport când era elev în clasa întâi. Atunci a fost selecţionat într-un lot de gimnastică masculină la Dej. Prin clasa a VI-a, a ajuns la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, unde  a făcut gimnastică până în clasa a XII-a, iar, mai apoi, a ajuns în echipa de gimnastică a Facultăţii de Educaţie Fizică şi  Sport din Oradea. În timpul carierei sale de gimnast a fost multiplu campion naţional. A ales să atingă performanţele pe care el nu le-a atins cu elevii săi.  A devenit antrenor de gimnastică masculină,  iar din anul 1983, aduce împreună cu elevii săi zeci de titluri pentru Bistriţa. „Prima dată am fost repartizat la Dej , după aceea am venit la Bistriţa şi iată-mă astăzi aici la Liceul cu Program Sportiv, antrenând şi pregătind copii să devină campioni”, povesteşte profesorul. Primul succes obţinut de Liviu Pop ca şi antrenor a fost un loc doi la Campionatul Naţional de Juniori din anul 1985. Atunci, elevul său Cosmin Rotaru a obţinut locul secund la sărituri. După performanţa reuşită cu acest băiat la buchetul de reuşite al atrenorului bistriţean s-au adăguat mereu  alte şi alte realizări şi an de an elevi de ai săi au ajuns în lotul naţional de gimnastică. La ora actual, jumătate din gimnaştii care sunt în lotul naţional  sunt din Bistriţa şi au fost descoperiţi de el.  „Am adus Bistriţei sute de medalii  naţionale şi internaţionale , numai anul trecut elevii mei au câştigat 96 de medalii”, povesteşte antrenorul. Liviu Pop  nu a pus niciodata accent pe rezultatele maxime. Pentru el orice rezultat obţinut este o reuşită şi consideră orice participare a elevilor săi  la o compeţie o  performanţă.

Foşti elevi, colegi de muncă

Liviu Pop s-a preocupat întodeauna pentru elevii să şi a fost atent ca aceştia să urmeze studii superioare, să aibă o carieră şi după încheierea celei de sportivi de performanţă. „Preocuparea mea permanentă a fost ca toţi elevi să îşi facă studii. Am deja trei foşti elevi care au făcut şi performanţă în gimnastică, dar, în parallel, au făcut şi studii şi acum sunt profesori de sport, chiar aici la liceul unde predau şi eu. Acest lucru nu face decât să mă bucure enorm de mult”, mai spune profesorul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vedeţi sportul din România?
L.P: La noi în ţară sportul este total neglijat. Dacă am ajuns să tăiem orele de sport la clasele I-IV de tot şi în liceu să fie în program doar o oră de sport ,pe când în alte ţări elevii au trei ore de sport şi fac sport de la vârste foarte mici, suntem o ţară jenantă. Mă doare foarte tare să văd aceste lucruri şi consider că este foarte ruşinos. Am ajuns în stadiul în care copii nu mai ştiu ce e aia mişcare, nu ştiu ce este sportul. Dacă nu avem baze sportive şi le mai luăm şi sportul de la şcoală, cu cine vrem să facem performanţă?

Ce vă doriţi pentru gimnastica masculină din Bistriţa ?

L.P: Titlul naţional la seniori, ca şi performanţă, iar pentru pregătire şi pentru performanţe viitoare, un centru de pregătire pentru preşcolarei. Copiii trebuie să înveţe gimnastica de mici. În plus, cred că puţină atenţie din partea autorităţilor nu ar strica.

Ce-i place

Antrenorului îi place foarte mult muntele şi îi sunt foarte dragii copii, de aceea şi munceşte cu şi pentru ei.

Ce nu-i place

„Zgomotul şi muzica dată la volum maxim, detest oamenii care se află sub influenţa băuturilor alcoolice”, spune antrenorul. Acesta mai admite că nu îi place politica, motiv pentru care  nici nu o practică.

Profil

NĂSCUT: 7 aprilie 1957 Rugăşeşti, judeţul Cluj
EDUCAŢIE: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Oradea
FAMILIE: Căsătorit, un bunic fericit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite