Bistriţeanul Maxim Dumitraş sculptează în granit în apropierea piramidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de o lună şi jumătate  artistul român lucrează în Aswan alături de sculptori din mai multe ţări, iar creaţia  sa va rămâne în patrimoniul statului egiptean. Maxim Dumitraş este cel de-al treilea artist român care a fost invitat în Egipt în  cei 16 ani de când se  derulează acest simpozion internaţional de sculptură

Sculptorul bistriţean Maxim Dumitraş participă de trei săptămâni la unul dintre cele mai importante simpozioane de sculptură în granit din lume, în Egipt, la Aswan.   La cea de-a 16 ediţie care a demarat în 16 ianuarie 2011 într-un muzeu în aer liber aflat la trei ore distanţă de piramide, artistul bistriţean este singurul român invitat. Alături de Maxim Dumitraş lucrează în granit alţi 17 artişti din Egipt, dar şi din Letonia, Albania, Rusia şi Franţa.  Lucrările lor care trebuie să fie gata până în 5 martie 2010, data închiderii simpozionului, vor rămâne în patrimoniul statului egiptean şi vor fi părţi componente ale muzeului de artă modernă, amenajat în aer  liber în Aswan.

Dumitraş, al treilea artist român invitat în istoria de 16 ani a Simpozionului de la Aswan a fost selectat atât datorită cotei sale internaţionale, dar şi a proiectelor trimise juriului. „Este un simpozion important pentru cariera sa, cu o participare selectă. Ştiu că a pregătit de acasă trei proiecte şi este ajutat de un asistent egiptean acolo.  Şi-a dorit  mult să participe la acest simpozion. Maxim Dumitraş a fost la o bienală în Egipt anul trecut şi mi-a spus că abia aşteaptă să sculpteze în apropierea piramidelor", spune scriitorul Marin Malaicu Hondrari, colegul şi colaboratorul artistului de la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi.

Revoluţia este departe

„Este un mare simpozion, unul dintre cele mai mari simpozioane de sculptură în granit din lume  şi este  o onoare să particip. Lucrăm şi totul este minunat. Sunt nişte oameni minunaţi aici", a mărturisit din Aswan pentru Adevarul sculptorul bistriţean. Deşi din hotelul în care este cazat au fugit toţi turiştii, goniţi de manifestările de protest din Cairo, sculptorul român  este liniştit şi îşi vede de treabă : Aici nu sunt probleme ,este linişte si simpozionul decurge normal, doar turiştii americani, germani care  erau cazaţi aici au plecat după izbucnirea evenimentelor din Egipt.", a transmis artistul , care a remarcat că în hotelul de cinci stele au mai rămas din 250 de turişti doar cei 17 artişti.

CASETA

Membru al Uniunii Române a Artiştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Internaţionale de Artă din Paris, Maxim Dumitraş este fondatorul Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. Din 1976 artistul a avut  26 de expoziţii personale atât în ţară cât şi în străinătate, indeosebi în Franţa şi a participat la peste 100 de expoziţii alături de alţi artişti. De trei ani artistul a demarat în apropiere de Sângeorz Băi  un muzeu de sculptură în peisaj, intitulat ArtForest.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite