Bistriţeanul Dan Bătinaş instalează panourile care aduc energia de la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potenţialul afacerii l-a întrezărit  după ce vreme de mai mulţi ani a lucrat în construcţii, în ţări occidentale. Nu-şi pune mari speranţe în programul Casa verde, care finanţează cumpărarea de panouri solare, despre care spune că este birocratic

Administrează de doi ani o firmă care aducere energia soarelui în case. „Este gratuită şi de mare viitor, însă din păcate statul român, spre deosebire de alte state acordă un sprijin firav celor care investesc în surse de energie alternativă", spune omul de afaceri. Nici intens mediatizatul program „Casa Verde", care a demarat în 1 iulie nu i se pare un mare pas înainte. „de trei ani guvernul se pregăteşte să-l introducă, deşi finanţarea se face din bani europeni. Forma care au ales-o, cu dosare, este însă greoaie şi birocratică. Puteau găsi un sistem de tipul Rabla, cu banii jos. Apoi 6000 de lei cât se acordă pentru panouri solare este foarte puţin. Au fost clienţi care mi-au spus că-şi fac pe cont propriu instalaţia şi că nu vor banii din program", mai spune Dan Bătinaş. „Aşteptăm să vedem totuşi ce se întâmplă. Până în octombrie trebuie aprobate dosarele de Fondul de Mediu şi atunci se închide şi priam tranşă a proiectului" explică bistriţeanul. Acesta este nemulţumit şi că producerea de energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice nici măcar nu este trecută în proiectele finanţabile.

A pus faianţă în Germania şi Spania

La panouri solare s-a oprit după ce vreme de mai mulţi ani a muncit în construcţii, în străinătate. A plecat la începutul anilor 2000 după ce a simţit că treaba la agenţia de turism pe care o administra nu funcţiona aşa cum îşi dorea. „În construcţii am ajuns pentru că nu am avut ce face. Acolo se câştigau bani". Deşi are diplomă de electrician, Bătinaş a ajuns la pus de gresie şi faianţă, dar a lucrat şi în proiecte de izolare termică. „În Germania de pildă există lege care nu-ţi permite să pui izolaţie mai mică de de 14 centimetri, la noi în România nu există aşa ceva  şi unii pun şi de 2 centimetri", explică omul de faceri din tainele construcţiilor deprinse prin occident. Viaţa l-a dus în Germania, Irlanda şi Spania şi înapoi în România după ce munca prin străini n-a mai mers: „şi acum trebuie să mai primesc bani de la ultimii pentru care au lucrat. Au pus afacerea în cui şi n-am să mai văd banii" s-a resemnat bistriţeanul. Întors la familie şi copil Dan Bătinaş s-a pus pe construit din nou propria afacere, de data aceasta în instalare de surse alternative de energie, iar banii investiţi nu sunt puţini. Deşi nu dezarmează, recunoaşte că este dezamăgit: „Nu-mi imaginam că în România este o aşa de mare debandadă. La noi atâta timp cât nu munceşti la negru sau nu eşti cu partidul aflat la guvernare  este foarte greu să faci ceva"a constat la fel cu mulţi oameni de afaceri şi Dan Bătinaş.

Ce-i place: se destinde cu apicultura: are 20 de stupi, iar mierea o foloseste pentru consumul familiei şi pentru prieteni. În timpul liber îi face plăcere o partidă de fotbal alături de prieteni sau o ieşire la Colibiţa

Ce nu-i place: Detestă clientela politică şi faptul că afacerile oneste sunt falimentate de impozite excesive şi birocraţie. Apoi nu-i place modul în care este administrată Bistriţa „nu niciun are un parc adecvat pentru copii, aşa cum sunt cele din occident, iar poliţia comunitară este o instituţie inutila"

Ce vă place în Bistriţa devreme ce aţi hotărât să reveniţi în oraş?

Aici sunt prietenii şi familia mea. Dacă nu ar fi aşa, nu cred că m-ar ţine foarte multe pe aici. Îmi place însă, dacă tot mă întrebaţi tot ce este verde în acest oraş şi ne ajută să respirăm un aer curat: Parcul Municipal, Bulevardul Republicii.

Profil

Născut: 7 ianuarie 1973 Suceava

Studii: liceale

Familie: căsătorit, o fetiţă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite