Bistriţeanul Alin Uhlman Uşeriu: „Patria este locul celor care nu o au“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă l-ai vedea pe stradă, ai putea spune că acest om păzeşte muntele cu voluntarii săi? Nu, pentru că nu apare la TV în emisiuni de maximă audienţă, asta pentru că ecologia nu face audienţă.

Ideea sa de-o viaţă şi care acum funcţionează la parametrii maximi, Tăşuleasa Social, este acum o stare, o mişcare de rezistenţă verde care a adunat sub cupola ei mii de tineri. Alin Uşeriu Uhlman este ceva între Jim Morrison şi Ezra Pound.

„Par un tip idealist, dar nu sunt! Jumătate de an stau în Germania, acolo unde am familia, acolo unde fac afaceri, iar cealaltă jumătate de an mă ocup de acest proiect atât de important pentru viaţa mea, cât şi pentru foarte mulţi din jurul meu", spune Uhlman.

Ce e Tăşuleasa Social?

De 20 ani, Alin coordonează o asociaţiei de tip ONG, care a reuşit să interacţioneze perfect cu spiritul civic al bistriţenilor. În tot acest timp, miile de voluntari ai asociaţiei au participat la campanii de împădurire în toată ţara, au donat cadouri pentru copii şi au asigurat transporturi umanitare pentru sinistraţi. Despre activităţile asociaţiei, Alin vorbeşte cu mult drag şi mândrie. „ Un proiect, ca să zic aşa, dar, de fapt, este o stare care vrea să-mi rezolve dorul meu de România, deşi când am venit în ţară după foarte mulţi ani, concetăţenii mei au dat cu dorul meu de pământ. În acel moment, a apărut acest loc, acest spaţiu al unei Românii aşa cum mi-o doresc eu, o Românie oarecum germanizată. Noi, românii, facem parte din acele popoare care îşi distrug natura şi o fac temeinic, ceea ce va duce la dispariţie noastră ca naţie (...) Eu îmi trăiesc viaţa la maxim, la un maxim frumos, pentru că sunt înconjurat de foarte mulţi tineri, iar tot ceea ce este aici, proiectele noastre eologice, sunt ale lor şi pentru ei. Ei sunt salvatorii acestui popor din criza morală gravă în care ne zbatem de peste 50 de ani. De-a lungul vremii, am strâns câteva zeci de mii de tone de gunoaie. Principala noastră activitate, de fapt, este să formăm nuclee de societate civilă, să formăm grupuri de oameni tineri şi liberi care să-şi facă activitatea în societate. Voluntariatul este într-un fel sau altul donaţia pe care trebuie să o facă orice individ pentru societatea lui şi implicit pentru el, iar dacă el face donaţia mare, societatea merge mai departe", explică Uşeriu. Pentru Alin, Asociaţia Tăşuleasa Social „ este pur şi simplu treapta spre civilizaţie. Am fost la toate inundaţiile, am făcut şi restaurări şi renovări de şcoli prin ţară. Am mers la zeci de mii de copii şi am adus cadouri, am făcut multe activităţi. Suntem cu toţii o pădure mare şi cu foarte multe crengi", concluzionează Alin Uşeriu Uhlman.

Întrebare şi răspuns

De ce trebuie protejată pădurea?

„Noi nu o protejăm, cel mult o putem lăsa în pace, iar ea ne va proteja pe noi. La ora asta, noi nu facem altceva decât să ne batem joc de ea. Din acest motiv apar toate aceste catastrofe. Nicio intervenţie a omului în forţă asupra naturii nu a rămas nepedepsită în ultimii 10.000 de ani", crede Uhlman.

Ce-i place

 Alin spune că îi place la nebunie să asculte Van Morrison şi să zboare cu parapanta. „ Aş vrea tot timpul să merg pe munţi, să am grijă de ei. De asemenea, ador să sculptez în lemn dar şi în piatră, pentru că fără lemn şi piatră noi nu am fi existat niciodată", explică Uhlman. Cu toate acestea, cel mai mult îi place proiectul la cre lucrează de 20 de ani - Tăşuleasa Social: „Sunt cel mai vechi şi mai vechi voluntar!", spune Alin Uhlman Uşeriu.

Ce nu-i place

 Lui Alin nu-i place ipocrizia, despre care spune că e cel mai mare păcat moral. „Detest de-a dreptul relaţia pe care o are românul cu mediul încojurător, o relaţie care merge spre distrugerea mediului, iar acest lucru se vede în modul cum relaţioneză oamenii între ei (...). În acelaşi timp nu agreez naţionalismul, indiferent de culoarea pe care o are", spune Uhlman.

Profil

Născut: 1 august 1970, localitatea Prundu Bârgăului

Studii: medii

Familie: căsătorit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite