Bistriţeanca Albina Vărărean este o gospodină autentică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De zece ani vinde  brânză în piaţa Decebal şi spune că, în ziua de azi, doar femeile de la ţară mai ştiu să fie gospodine adevărate.

Albina Vărărean a crescut într-o familie numeroasă şi a învăţat din copilărie că trebuie să fie harnică şi muncitoare. „Mama m-a învăţat să fiu muncitoare şi să lucrez, dacă nu am făcut şcoală. Şi numele mi l-a pus tot aşa: ca în viaţă, să ştiu să fac de toate, exact ca o albină", spune, mândră, bistriţeanca. În viaţă, a  prins repede drag de muncile gospodăreşti şi a avut grijă ca şi pe copiii ei să îi înveţe la fel. „Avem acasă o fermă cu 60 de oi şi 6 văcuţe. Suntem o familie unită şi ne ajutăm în toate. Şi copiii mei, toţi premianţi, când vin acasă, se duc cu vacile sau cu oile, ajută prin casă şi la munca de pe câmp. Eu vin cu brânza la oraş şi o vând, soţul o prepară acasă, iar băiatul şi nora îngrijesc de animale", povesteşte tanti Albina. Aceasta mai spune că munca unui om de la ţară nu este una uşoară, dar nu se plânge, din contră. „Muncim toată ziua, dar nu simţim oboseală. La 05 dimineaţa, toată lumea se trezeşte şi se apucă de treabă. Nu e uşor, dar cu muncă şi răbdare, trecem peste toate. Aşa ne-am apucat de afacerea asta, avem şi stână ecologică şi ne descurcăm bine", spune femeia.

Vinde brânză la preţ de criză

Deşi în zece ani de când face naveta la oraş pentru a vinde brânză de oaie  are deja cumpărători fideli, Albina Vărărean spune că vânzările nu mai  sunt ce-au fost odată. „Anul trecut dădeam brânza cu 16 lei, acum cu 12 şi mai scădem şi la 8 lei. Vindem la preţuri de criză", mai spune comerciantul. Acesta aduagă că nu i-a fost greu să ţină pasul cu toate normele impuse prin lege şi că s-a adaptat din mers. „Am şi certificat de comerciant şi am învăţat multe făcând cursul acesta. Ştiu cum să le vorbesc oamenilor, cum să ambalez marfa, să o păstrez curată şi proaspătă", explică gospodina. De altfel, clienţii o cunosc şi s-au obişnuit să îi întâmpine cu un zâmbet şi o vorbă bună, cu amabilitate şi cu produse proaspete.

Albina crede că agricultura este o resursă neexploatată a ţării şi că produsele autentice vor avea mare căutare mereu. „Generaţiile tinere trebuie să înveţe că, în ţara asta, avem de toate şi pământuri multe. Numai voinţă ne trebuie. Acum poţi să vinzi ce produci, nu mai e ca pe vremea lui Ceuşescu, când trebuia să dai un miel, blană şi brânză altora, doar pentru că aveai o oaie", spune Albina Vărărean.  Deşi a trăit numai în Sântioana, Albina crede că viaţa dincolo de graniţele ţării nu este roz. „Nu am plecat nicăeiri şi nici n-aş vrea. Eu cred că munca ce o faci la alţii o poţi face şi la tine în ţară", este convinsă bistriţeanca.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor aveţi?

Mi-ar plăcea să îmi extind afacerea şi să pot să vând mai multe produse româneşti. Mi-ar plăcea să pot să particip şi la expoziţii de produse autohtone, la târguri, cum am văzut că se fac. Încă nu am avut ocazia.

Cât de gospodine mai sunt femeile de azi?

Nu mai sunt ca altădată. Femeile sunt mult mai domnoase acum şi nu mai gătesc aproape nimic la cuptor, că le este prea cald. Vor să aibă toate lucrurile făcute de-a gata. Numai la ţară mai există femei care sunt gospodine cu adevărat.

Ce-i place:

Albinei Vărărean îi place foarte mult să gătească specialităţi româneşti şi, în special, prăjituri. „Îmi place să lucrez la grădină şi, pe vremuri, ştiam să ţes şi să torc. Când am ceva timp liber, gătesc sarmale cu multă carne şi tot felul de prăjituri", spune gospodina.

Ce nu-i place:

Albinei nu-i place că tinerii din generaţiile noi nu mai au atât de mult respect. „Nu mai sunt respectuoşi copii. Cer totul numai de la părinţi şi ei de unde să le dea? Azi trebuie să muncească părinţii două vieţi să le dea copiilor casă şi tot ce le trebuie", crede femeia.

Profil

Născută: 01 februarie, 1954, în Sântioana

Studii: gimnaziu

Familie: căsătorită, are trei copii

Ocupaţie: comerciant

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite