Bistriţa va avea totuşi centură de sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somaţi de CNADNR, consilierii locali s-a răzgândit şi au votat ieri seară pentru centură.Hotărârea a fost luată după ce Compania Naţională de Drumuri a ameninţat cu sistarea investiţiei de 173 de milioane de euro

La patru luni după ce au respins proiectul construirii unei şosele ocolitoare cu tuneluri şi viaducte în zona de sud a oraşului, Consiliul Local Bistriţa s-a văzut nevoit să revină asupra deciziei. Aseară, după o şedinţă de cinci ore, consilierii locali şi-au dat acceptul pentru proiect, după ce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR)a ameninţat cu retragerea investiţiei dacă nu se adoptă o hotărâre favorabilă până în 15 septembrie. Oficialii CNADNR au trimis un ultimatum la sfârşitul lunii august în care acuzau Consiliul Local, respectiv Consiliul Judeţean de  blocajul în care s-a ajuns şi-i făcea direct răspunzători de pierderea investiţiei de 173 de milioane de euro, finanţată din fonduri europene.

 Votul pe principiul centura de sud sau nimic

Convocat ieri în şedinţă de urgenţă Consiliul Local a luat dificila decizie după cinci ore de dezbateri aprinse în mijlocul oponenţilor înverşunaţi ai proiectului. Reprezentanţii celor 600 de bistriţeni care au depus memorii la Agenţia de protecţie a Mediului, CNADMR şi la alte instituţii au încercat din răsputeri să blocheze adoptarea proiectului de hotărâre. Ei susţin că traseul care trece peste dealul Codrişor va afecta dramatic nu numai viaţa rezidenţilor din zonă, ci pune în pericol structura geologică care este instabilă. Punctul de vedere al oponenţilor a fost susţinut şi de arhitectul şef al judeţului, Victor Michiu, care a declarat ieri că municipalitatea a ales traseul fără vreun studiu geologic : „dacă ar fi existat zece memorii împotrivă ar fi fost grav, faptul că sunt 600 de contestatari este imens. Iptana , (nota red. compania care a realizat studiul de fezabilitate) nu este specialistă în probleme urbanistice, ci doar pe partea tehnică",   a mai spus Michiu. Pe de altă parte reprezentanţii CNADNR au respins orice altă varinată : „Acest traseu a fost foarte atent studiat. S-au studiat mai multe variante de traseu. Dupa primirea contestatiei de la Consiliul Local s-au studiat si alte variante pentru a fi siguri ca proiectul este fezabil.. Aceasta varianta de sud a fost foarte bine studiata si dumneavoastra ar trebui sa stiti ca Bistrita, din cauza reliefului, nu are prea multe variante" a explicat  Otilia Nae, reprezentantul CNADMR, prezentă la şedinţă.

Problema a trecut în curtea Consiliului Judeţean

După votul de ieri seară, discuţia despre centura de sud se mută la Consiliul Judeţean, care trebuie să acorde un nou certificat de urbanism, pentru că cel vechi, acordat în septembrie anul trecut a expirat în această lună. Consiliul Judeţean a retras însă şi acest certificat şi a cerut dezbatere publică. Conducerea primăriei Bistriţa spune însă că după votul de ieri lucrurile s-ar fi limpezit : „Nu-şi vor permite să-l refuze. Au votat consilieriilocali şi nu au ce să invoce", spune viceprimarul George Avram.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite