Bistriţa rămâne fără singurul liceu de muzică din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul de Muzică „Tudor Jarda" din Bistriţa se va uni din toamnă cu Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba" formând Colegiul de Arte „Corneliu Baba". Decizia îi pune pe jar pe părinţii şi profesorii elevilor de la Muzică. Aceştia vor protesta şi vor lua legătura cu fiul maestrului Tudor Jarda, care vine periodic la Bistriţa.

Două şcoli vocaţionale din Bistriţa se vor uni din toamnă şi vor forma Colegiul de Arte „Corneliu Baba". Este vorba de Liceul de Muzică „Tudor Jarda" şi Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba". Ideea comasării a aparţinut Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. „Liceul de Muzică are sub 300 de elevi şi nu îndeplineşte condiţiile de a funcţiona cu personalitate juridică. De aceea va fi desfiinţat din 1 septembrie 2011", afirmă inspectorul şcolar general Vasile Marc. Dascălii titulari nu îşi vor pierde catedrele, dă asigurări conducerea Inspectoratului Şcolar.

Hotărârea, confirmată printr-un ordin de ministru, sosit pe 7 martie, îi nemulţumeşte foarte mult pe părinţii elevilor de la „Tudor Jarda", dar şi pe profesori deoarece ei susţin că nu au fost consultaţi în această situaţie. Ei promit că vor protesta şi vor scrie memorii ministrului Educaţiei.

image

Comasare din auzite

Părinţii susţin că au aflat din auzite. Gavril Ţărmure, părinte, membru în Consiliul de Administraţie al liceului, dar şi consilier local, spune că aşteaptă să fie convocat Consiliul de Administraţie de Liceului ca să vadă despre ce e vorba. „Am aflat vineri seara la un concert de la un profesor supărat. Nu ştiu ce înseamnă această comasare. Au fost doar zvonuri în acest sens, dar nu am fost informat că s-au trimis hârtii pe cale oficială privind comasarea", afirmă Ţărmure.

Preşedintele Asociaţiei Părinţilor din „Tudor Jarda", Maxim Gagea, spune că şi el a aflat din întâmplare de acest ordin, sosit în judeţ de o săptămână, şi că va face, împreună cu profesorii, toate demersurile legale  pentru a opri desfiinţarea şcolii. „Vestea ne-a lovit pe noi, părinţii, ca un trăsnet. Nu înţeleg de ce se desfiinţează o şcoală ai cărei elevi aduc an de an zeci de premii naţionale. În plus, maestrul Tudor Jarda, cum se numeşte şcoala, este originar din judeţ şi e un simbol al oraşului, în timp ce Corneliu Baba nu are nicio legătură cu Bistriţa-Năsăud. Bistriţa rămâne fără singurul liceu de muzică din judeţ", zice Maxim Gagea.

image

Profesorii au aflat târziu

Cadrul didactic Liana Bâca afirmă că niciunul dintre colegii săi nu a ştiut că s-au trimis acte privind desfiinţarea liceului şi comasarea lui cu „Corneliu Baba" „Totul s-a făcut pe ascuns. Directoarea a făcut totul pe ascuns şi nu ne-a cerut punctul de vedere, aşa cum ar fi trebuit. Câtă lume ştie că de aici a pornit marele tenor Ştefan Pop şi soprana Anita Hartig, a căror valoare e recunoscută internaţional? Câţi ştiu că doar anul şcolar trecut, elevii de la noi au obţinut 97 de premii la olimpiade naţionale şi concursuri internaţionale de profil?", susţine profesoara Bâca.

Colega ei, Lidia Pavăl spune că nu se ştie deocamdată unde vor învăţa copii de la muzică din toamnă, fie în actuala clădire, care e retrocedată, fie într-unul dintre imobilele de la „Corneliu Baba". „Directoarea nu ne-a apărat interesele. Se pierd posturile de director executiv, bibliotecar şi de geografie. Lucrurile nu pot rămâne aşa. Vom protesta. Vom vedea în ce formă", spune Lidia Pavăl. 

image

Două şcoli vor primi alte nume

Pe lângă comasarea Liceului de Muzică, ISJ va mai face în judeţ două modificări: Grupul Şcolar Economic din Năsăud îşi va schimba denumirea în Colegiul Economic Năsăud, respectiv Grupul Şcolar „Grigore Moisil" în Colegiul Tehnic „Grigore Moisil".

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite