Bistriţa încearcă să compenseze lipsa unui teatru profesionist cu festivaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii repetă pentru reprezentaţie
Actorii repetă pentru reprezentaţie

Timp de o săptămână, mai multe trupe ale unor teatre din ţară susţin spectacole în cadrul Festivalului „Liviu Rebreanu". Noutatea ediţiei de anul acesta o reprezintă seara de operetă cu soliştii teatrului din Constanţa precum şi un târg de carte.

Publicul iubitor de teatru din Bistriţa are şase zile pline de reprezentanţii teatrale. Festivalul de teatru profesionist „ Liviu Rebreanu", organizat de municipalitate a ajuns anul acesta la a şasea ediţie. După un debut cu un spectacol de teatru de păpuşi susţinut de trupa  „Alexandru Misiuga", ieri la matineu, festivalul a încheiat prima zi cu o reprezentaţie Cehov„ Oameni de nimic", piesă, jucată de actorii teatrului Vasile Alecsandri din Iaşi.

Astăzi, reprezentaţie cu actorii din Belgrad

Marţi festivalul de teatru demarează la ora 17,00 cu un târg de carte în foaierul Casei de Cultură George Coşbuc, la care expun şi vând atât edituri locale, cât şi din Cluj-Napoca, Satu Mare şi Târgu Mureş. O oră mai târziu, este programată o întâlnire cu actori şi regizori, iar invitatul special este  actorul Dorel Vişan. Seara de marţi se încheie cu o reprezentaţie a unei trupe din Belgrad, Serbia, care pune în scenă „Ecce Homo", de Fedor Popov.  Miercuri, pe scenă se joacă „Bigudiuri " o piesă interpretată de actorii teatrului independent Ararat din Baia Mare, pentru ca joi de la ora 19.00, să ruleze un spectacol clasic, „Gaiţele" a lui Alexandru Kiriţescu, jucată de actorii teatrului Dramatic din Petroşani.

Muzică, în ultimele două zile

Deşi nu are programată vreo piesă de-a scriitorului Liviu Rebreanu, festivalul care-i poartă numele are însă un spectacol de operetă. "Văduva veselă„,  pus în scenă de actorii de la Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa se va juca  vineri.  În ultima zi de Festival este programat  „Bigamul" a Teatrului Municipal Bacovia din Bacău., pentru ca sfârşitul să fie dedicat muzicii, odată cu un concert al formaţiei vocale „Distincto". Începând cu acest an, avem un alt mod de a concepe festivalul prin includerea în program a operei şi operetei, în această idee invitând, pentru prima dată la Bistriţa, Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa, iar la închiderea festivalului va evolua formaţia Distincto din Bucureşti, cu muzică clasică şi muzică pop, creionând astfel o atmosferă de încununare a săptămânii teatrale prin muzică de calitate", explică Dorel Cosma, directorul Festivalului.

Amatorii de teatru şi-au făcut abonament

După ce weekendul trecut au avut parte de teatru al liceenilor amatori , odată cu festivalul Zbor, tinerii îi aşteaptă acum pe profesionişti. Paul Pop, un student la Facultatea de Ingineria Mediului din cadrul filialei bistriţene a Universităţii Ecologice, spune că şi-a făcut un abonament la toate spectacolele festivalului. „Am fost şi acum doi ani la acelaşi festival. Trupele care vin sunt foarte bune, iar piesele care le pun în scenă sunt de calitate. Mereu vin cu ceva nou, aduc ceva interesant care uimeşte publicul", este de părere studentul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite