Bistriţa ignorată de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul nu a primit niciun leu din fondul de rezervă distribuit la sfârşitul anului, al treilea an consecutiv. Aproape toate reşedinţele judeţelor vecine au obţinut însă alocări consistente  

Împărţirea banilor din fondul de rezervă al guvernului făcută în 27 decembrie 2010  a ocolit al treilea an la rând Bistriţa. Potrivit unui raport dat publicităţii de Institutul de Politici Publice (IPP) în 5 ianuarie, în situaţia Bistriţei se mai găseşte şi Deva, o altă capitală de judeţ ignorată la împărţirea banilor. Într-un clasament neoficial întocmit de ONG-ul citat, capitalele de judeţ vecine au primit sume substanţiale : Cluj -Napoca  a obţinut de urgenţă 6,2 milioane de lei, iar către Suceava au mers 4,5 milioane de lei, iar cei mai mulţi bani s-au dus la Piatra-Neamţ, 6,3 milioane de lei.

Năsăudul şi Consiliul Judeţean, campioane la alocări

În Bistriţa-Năsăud au venit totuşi bani, însă majoritatea acestora au fost direcţionaţi  către administraţii conduse de reprezentanţi ai PDL : Consiliul Judeţean a primit 1,5 milioane, iar Năsăudul a obţinut 0,4 milioane de lei. De altfel cazul Năsăudului este citat în raportul IPP drept cel al unui orăşel care a primit exagerat de mulţi bani, însă autorii studiului menţionează 1,08 milioane de lei, în timp ce în anexa HG 1379, din 27 decembrie, suma este de 400 de mii de lei. Primarul Năsăudului, Dumitru Mureşan susţine însă că banii primiţi sunt buni, dar mai încăpea încă :„am reuşit să-i decontăm pe toţi în 30 decembrie la ora 15,30, am fost chiar la limită. O parte i-am dat pentru co-finanţarea unor investiţii la apă şi canalizare în Luşca prin Compania Naţională de Investiţii, lucrare deja realizată, dar nu am stins toată datoria de acolo. Am mai plătit în rest contribuţia la diferite proiecte judeţene pe apă şi deşeuri şi parţial pentru reţeaua de apă a oraşului", explică Mureşan.

Primarul Bistriţei este revoltat

Deşi s-a obişnuit să nu primească nimic din fondul de rezervă al guvernului primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, se declară revoltat : „Este inadmisibil modul în care acest guvern împarte banii, sunt gestionari execrabili şi nu ştiu să facă calcule ,devreme ce apar aceşti bani cu trei zile înainte. De finalul anului. Am ajuns să fim mulţumiţi dacă nu dau vreo hotărâre de guvern şi să ne ia din banii noştri ", explică Ovidiu Creţu.  Dacă ar fi primit ceva bani, primarul spune că i-ar fi folosit pentru terminarea blocurilor sociale din Viişoara începute anul trecut sau la una dintre şcolile care au deschise şantiere de reabilitare.

Modul de alocare, criticat an de an

Fondul de rezervă al Guvernului a fost înfiinţat în anul 2002 prin Legea 500 privind finanţele publice, iar scopul declarat a fost acoperirea  cheltuielilor urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.  Modul în care se împart banii este însă aspru criticat :„Ca şi în cazul altor acte normative, prevederile sunt suficient de vagi, astfel că publicul nu poate afla cum anume evaluează Guvernul care sunt aceste cheltuieli neprevăzute. Dincolo de "urgenţa" care a justificat aceste transferuri, IPP constată că primarii partidului majoritar din coaliţia de la guvernare au fost favorizaţi ", comentează raportorii IPP.

STATISTICĂ

 Alte Alocări din Fondul de rezervă

Sângeorz-Băi 100 mii lei- returnat banii , nu a reuşit să-i cheltuie

Beclean: 50 de mii

Maieru, Ilva-Mică, Ilva-Mare, Dumitra, Chiochiş, Nuşeni, Lunca Ilvei, Sânmihaiul de Câmpie : 100 de mii de lei

Bistriţa-Bărgăului, Budacul de Jos, Telciu, Uriu, Rodna, Dumitriţa, Cetate :  70 de mii de lei

Tărlişua, , Livezile, Mărişel, Rebra Romiului, Şanţ, Urmeniş : 30 de mii de lei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite