Bistriţa are al doilea ministru în ultimii 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale este deputatul Colegiului 1 Bistriţa, Ioan Nelu Botiş. Votat în şedinţa de ieri seară a Colegiului Director al PDL, deputatul de Bistriţa a fost deja instalat în fotoliul de ministru. La ora 11,00 dimineaţa Botiş a participat  la prima şedinţă de guvern, iar o oră mai târziu a depus jurământul.

Cine este noul ministru

Ioan Nelu Botiş are 43 de ani, este de profesie inginer şi deţine funcţia de vicepreşedinte al comisiei de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor . Până la intrarea în Parlament, în 2008, Botiş a fost vreme de aproape patru ani, director executiv al Agenţiei de Ocupare şi Formare Profesională Bistriţa-Năsăud. Vreme de alţi trei ani, în perioada 2001-2004 actualul ministru a fost viceprimar al Bistriţei. A trecut prin trei partide politice de la mijlocul anilor 90 de când a intrat în viaţa publică : Partidul Ecologist, PSD, respectiv PDL şi în toate trei a condus filialele municipale. Din PSD s-a retras în 2004, după ce, la doi ani de la ratarea la limită a funcţiei de preşedinte judeţean i s-a refuzat candidatura la funcţia de primar al Bistriţei, deşi era cel mai bine cotat candidat în sondaje.

L-a interpelat de zeci de ori pe fostul ministru

Ca deputat Botiş a bifat prin 82 de interpelări în doi ani, cele mai multe adresate fostului ministru al muncii, Mihai Şeitan, dar şi prin 68 de luări de cuvânt şi 24 de propuneri legislative, fiind primul la aceste capitole într-un top al parlamentarilor din Bistriţa. Printre altele, ca deputat, i-a propus fostului ministru al muncii adoptarea unei legi a leasing-ului forţei de muncă, a solicitat  acordarea a 7% spor pentru activitatea poliţiştilor comunitari şi a încercat să legifereze acordarea unui venit minim garantat mai mare pentru persoanele cu handicap. Botiş s-a mai remarcat în acest an ca unul dintre cei mai cheltuitori deputaţi din Bistriţa-Năsăud, însă imediat după scandalul mediatic legat de acest subiect a renunţat la chiria la Hotelul Bucureşti şi s-a mutat într-o garsonieră în Pantelimon.

Botiş nu este singurul ministru din Bistriţa-Năsăud. În 1997 şeful său de partid deputatul Ioan Oltean a fost timp de un an ministru al Apelor, Pădurilor şi Mediului în cabinetul Ciorbea. A fost primul ministru demis din acest cabinet, după ce i s-a reproşat ineficienţa în atragerea fondurilor UE.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite