Bistriţa a reprezentat România la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţa este singurul oraş din ţară care a reprezentat România la târgul desfăşurat la Parlamentul European, de Ziua Porţilor Deschise. Străinii au fost momiţi cu ţuică de prune şi slănină, iar dansurile populare şi artizanatele specifice judeţului au atras mii de spectatori. La târg, administraţia locală a lansat oficial sigla şi sloganul turistic al oraşului.

Bistriţa este singurul oraş din ţară care a reprezentat România la unul dintre cele mai mari evenimente organizate anual de Parlamentul European: Ziua Porţilor Deschise. Costume populare de pe Valea Someşului, dansuri populare ardeleneşti, artizanate confecţionate manual şi specifice doar judeţului Bistriţa-Năsăud, ţuică de prune şi slănină la scobitoare, toate acestea au fost admirate şi gustate ieri de străinii din toată Europa.

„Peste 10.000 de oameni au poposit la standul României. Au pus întrebări despre Bistriţa şi Castelul Dracula. Unii au servit câte o cănuţă cu ţuică de prune şi câte o bucată de slănină", spune primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, de la Strasbourg. Cu acest prilej au fost lansate oficial sigla şi sloganul turistic al oraşului.

Străinii, invitaţi să viziteze Bistriţa

Standul României la Ziua Porţilor Deschise a Parlamentului European, manifestare organizată în interiorul instituţiei, a avut în jur de 10 metri. A fost situat în vecinătatea celor ale statelor Ungaria, Spania şi Portugalia. „Jumătate din stand a fost cu costume populare de pe Valea Someşului, traiste făcute manual şi întâlnite doar în judeţ, podoabe, curele tradiţionale, mărgele", explică singurul meşter popular prezent la Strasbourg, Virginia Linul.

Cealaltă jumătate a standului a fost plină de pliante atât despre Bistriţa şi obiectivele turistice ale zonei menite a-i invita pe străini să viziteze judeţul, cât şi ale firmelor din zona industrială a oraşului. „Străinii au fost tare impresionaţi de dansurile româneşti şi de podoabe din care şi au cumpărat. Am participat la zeci de târguri de acest gen, dar aceasta a fost o reuşită", este de părere Virginia Linul.

Delegaţia, alcătuită din 30 de oameni în frunte cu primarul Ovidiu Creţu, va reveni joia aceasta la Bistriţa. „Pentru deplasarea la Strasbourg s-au cheltuit din bugetul local 8.617 lei pentru transport, cazare şi diurne", susţine purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite