Asigurări obligatorii pentru bistriţeni, bani plătiţi degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţenii care nu-şi încheie o poliţă obligatorie de asigurare risca o amendă de 500 de lei.
Bistriţenii care nu-şi încheie o poliţă obligatorie de asigurare risca o amendă de 500 de lei.

Niciuna dintre cele trei situaţii pentru care se contractează asigurarea obligatorie nu este valabilă pentru casele bistriţenilor. Cei care vor o asigurarea eficientă trebuie să plătească suplimentar peste cei 20 de euro

O lege intrată în vigoare în iulie 2010 impune  fiecărui român obligativitatea de a contracta o asigurare obligatorie de locuinţe până în 15 ianuarie 2011. Pentru 20 de  euro pe an plătitorii unei poliţe vor fi asiguraţi împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren. Cei care nu plătesc asigurarea obligatorie se expun unor amenzi de până la 500 de lei, pe care teoretic trebuie să le aplice primarul, ori reprezentanţii acestora, precizează Legea 260/2008.

Riscuri, doar pe hârtie

 Cele trei categorii de riscuri asigurate obligatoriu sunt însă improbabil să se producă în Bistriţa, spun reprezentanţii ISU Bistriţa.„ La categoria cutremure, riscul este mic, cel din 1977 abia s-a simţit la noi, iar în privinţa inundaţiilor în municipiu, situaţia este cam aceeaşi, excepţie au făcut case din zona centurii cu probleme din cauza necurăţării şanţurilor" , explică locotenent colonelul  Constantin Florea, şeful ISU Bistriţa-Năsăud. Situaţia este similară şi în privinţa alunecărilor de teren : „ În oraş nu este cazul, au fost ceva probleme, cu câteva case pe Valea Jelnei", mai spune Florea.

Asigurări facultative pentru riscurile reale

 Şi asiguratorii bistriţeni recunosc că poliţele obligatorii sunt făcute pentru că aşa cere legea, motiv pentru recomandă pe lângă acestea, care costă 20 de euro  pe cele facultative : „modelul riscurilor a fost făcut mai mult pentru locuitorii din Moldova. Noi însă recomandăm şi poliţele facultative, care pornesc de la 10 euro şi asigură majoritatea celorlalte riscuri, cum ar fi incendiu, explozie, furt din locuinţe iar pentru pachete, preţurile sunt promoţionale", explică Mircea Mocodean, directorul Astra Bistriţa. Şi la Gropama Bistriţa clienţii sunt sfătuiţi să-şi facă asigurare la pachet „merge destul de greu pentru că nu sunt bani. În general cei care ajung să-şi facă cer şi poliţe facultative care să-i protejeze şi împotriva incendiilor sau a inundaţiilor de la vecini", spune Codruţa Cioroianu, coordonatorul grupama Bistriţa.

Merge greu cu asigurarea

Chiar dacă au la dispoziţie mai puţin de 2 luni ca să se asigure, bistriţenii nu se prea înghesuie la uşa agenţiilor de asigurări.  Inspectorii de asigurări spun că la expirarea termenului nu vor fi asigurate mai mult de 30% dintre locuinţe : „Am încheiat cam 600 de poliţe obligatorii şi avem un ritm cam de 20-30 pe toată sucursala. Conform statisticilor, în judeţ sunt cam 110 de mii de locuinţe, nu cred că vor fi mai mult de 30 %"explică directorul de la Astra.

Mai sunt şi incidente

Unii bistriţeni care-şi încheie poliţa de asigurare obligatorie spun că asiguratorii induc în eroare clienţii : „Am încheiat o asigurare pentru locuinţă, de 20 de euro, ca să nu primesc amenda, însă agentul mi-a băgat pe gât una suplimentară de 10 euro, "se plânge Alexa Oltean, un bistriţean de 50 de ani. Omul şi-a primit însă banii înapoi a doua zi, după ce a făcut plîngere la Protecţia Consumatorilor.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite