Amenzi pentru agricultorii care boicotează recensământul agricol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul de la agricultura îi instruieste pe recenzori
Directorul de la agricultura îi instruieste pe recenzori

Acţiunea de recensământ va demara peste două săptămâni şi va dura toată luna ianuarie. Operatorii recensământului, prezenţi astăzi la Bistriţa la ultimul instructaj făcut de Direcţia pentru Agricultură  se tem că oamenii vor refuza să ofere datele reale de frica fiscului.

Agricultorii şi fermierii care nu vor deschide uşa operatorilor noului recensământ agricol sau refuză să ofere date despre propria gospodărie riscă să fie amendaţi. Recensământul agricol  demarează în 3 decembrie şi va lua sfârşit la finalul lunii ianuarie, timp în care trebuie luate la pas toate gospodăriile din judeţ. „Amenzile pentru cei care nu deschid uşa încep de la 200 de lei şi pot ajunge până la 1500 de lei", explică Ioan Chira, directorul direcţiei judeţene de Statistică Bistriţa-Năsăud, unul dintre coordonatorii comisiei de recensământ din judeţ. Operatorii de sondaje sunt cei care sunt obligaţi să precizeze în procesele lor verbale cine sunt rebelii, iar agenţii primăriilor sunt cei care-i vor amenda. Coordonatorii acţiunii de recensământ cred totuşi că nimeni nu va face exces de zel : „noi sperăm să nu se ajungă totuşi la amenzi, noi de 20 de ani solicităm date statistice şi nu am aplicat amenzi, deşi avem atribuţii să o facem. Sunt convins că nu se va abuza", mai spune Chira.

Frica de recensământ

Coordonatorii recensământului bistriţean au convocat ieri ultima instruire a recenzorilor din zona Bistriţa, în total 269 de persoane, în majoritatea lor funcţionari de primării, dascăli şi angajaţi ai oficiilor agricole. Recenzorii s-au plâns ieri că se tem de reticenţa oamenilor de a face declaraţii despre propriile gospodării. „Datele nu vor fi folosite împotriva lor, vă rugăm să le transmiteţi asta tuturor şi să-i liniştiţi ", le-a recomandat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa, Valentin Pop Mititean recenzorilor.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite