Sidor Costinaşi, liderul cercetaşilor din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sidor Costinaşi, liderul cercetaşilor din Bistriţa
Sidor Costinaşi, liderul cercetaşilor din Bistriţa

Sidor Costinaşi este voluntar de la 17 ani şi a făcut parte din echipa care a pus bazele mişcării cercetăşeşti în oraş. De 12 ani coordonează organizaţia locală a Cercetaşilor din România.

„Am fost un grup de oameni care am adus cercetăşia aici. Am fost mai mulţi profesori care am făcut prima mişcare cercetăşească oficială din Bistriţa de după revoluţie. Ideea a venit la sugestia cercetaşilor austrieci care au venit în Bistriţa, cei cu care am rămas în reşlaţii foarte bune până astăzi", povesteşte Doru, aşa cum îi spun prietenii.

Pentru el, cercetăşia a devenit un stil de viaţă, de-a lungul anilor şi-a format o personalitate şi un caracter aşa cum prevede codul cercetaşilor. „Pentru mine personal a însemnat enorm, am învîăţat să îmi asum responsabilităţi şi apoi să transmit mai departe acest lucru. Sunt lângă cercetăşie şi voi rămâne aşa şi dacă nu voi mai conduce organizaţia de aici", explică bistriţeanul.

Prin mâna lui au trecut în jur de zece generaţii de copii. Aceştia merg la cercetaşi încă din clasele generale şi majoritatea stau până termină liceul. „Cei care devin cercetaşi învaţă să-şi asume responsabilităţi. De exemplu, în campurile noastre nu avem bucătar. Fiecare dintre noi are o zi în care găteşte. Din asta învaţă foarte multe, în primul rând vede cum este să ai în grija ta bunăstarea mai multor peroane, ei fiind obligaţi să gătească pentru peste 20 de persoane. Chiar dacă la un moment dat nu mai ştiu ce au gătit, cu siguranţă îşi vor aminti dacă a făcut mâncarea prea sărată sau dacă au ars-o. Şi toate acestea îi ajută pentru viitor", susţine cercetaşul.

De-a lungul carierei de cercetaş. Doru a avut parte şi de reuşite şi de nereuşite. „Cea mai amuzantă dar şi cea mai tristă întâmplare din cariera mea de cercetaş a fost atunci când nu mi-am împlinit prima dată un obiectiv. Am vrut să ajungem pe vîrful Heniu şi undeva la cota opt ne-am rătăcit şi ne-a prins noaptea. Ne-am distrat foarte bine, dar a fost şi dezamăgitor", îşi aminteşte bărbatul. Cel mai memorabil moment a fost atunci când în 1997 au reprezentat România la tabăra internaţională a Cercetaşilor în Austria.

Un alt moment important din viaţa lui de voluntar a fost Let's do it, România. „Am coordonat acţiunea în nume personal şi nu ca şi cercetaş. Am luat contact cu acţiunea destul de târziu şi recunosc că aş face totul altfel dacă ar trebui să o iau de la capăt. Dar în timpul pe care l-am avut am făcut tot ce mi-a stat în putinţă. Inişial am luat doar partea de cartare a acţiunii, dar după ce persoana care trebuia să se ocupe a renunţat, m-au sunat pe mine şi am acceptat să duc totul la bun sfârşit", povesteşte cel care a reuşit să adune peste 1700 de persoane care să adune gunoiul din tot judeţul.

Ce înseamnă cravata de cercetaş?

Cravata de cercetaş este un simbol după care ne recunoaştem în toată lumea. Oriunde merge în lumea asta, un cercetaş poartă cravata cu el. Semnul nostru, cravata şi cântecele noastre cu modul nostru de a fi şi a gândi de identifică. Doar o persoană care a trecut prin aşa ceva poate să înţeleagă ce înseamnă cercetăşia.

Cum poate fi schimbată mentaşlitatea românilor privind ecologizarea?

În primul rând adulţi sunt cei care trebuie responsabilizaţi. Învăţaţi să folosească coşul de gunoi pentru ca apoi să le intre în relex. Acest lucru poate fi făcut cu vorba bună, dar dacă nu funcţionează trebuie aplicate şi sancţiuni, pentru că aşa s-a întâmplat în toate ţările civilizate.

 Profil:

Născut. 9 noiembrie 1973, Năsăud

Familie. Căsătorit, o fetiţă de 4 ani

Studii. Facultatea de matematică şi informatică, Universitatea Babeş-Bolyai

Nu îi place:

Nu îi plac oamenii fără cuvîânt. „Cel mai tare mă supără lipsa cuvântului. Ne privin în ochi, spunem că e ok, facem şi apoi uităm ce am spus. De asemena nu îmi place faptul că refuzăm progresul".

Îi place:

Iubeste ingenioziotatea la oamenii din jurul său. „Îmi plac copiii. Sunt o forţă şi îmi transmit şi mieacest lucru şi un entuziasm debordant. De câte ori sunt pe punctul de a renunţa mă uit la copii şi la pofta lor de viaţă şi mă face să doresc să fac mai mult"

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite