Bistriţa - Viaţă de dascăl: „Mi-e jenă să merg la şcoală pentru că nu am cu ce să mă îmbrac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii bistriţeni predau  la catedră doar de dragul copiilor. Salariile mici din sistem şi reducerile anunţate de Executiv îi aduc pe dascăli în pragul sărăciei

Profesorii cu vechime în domeniu se gândesc cu groază la tăierile salariale anunţate de Guvern şi îşi fac calcule de subzistenţă. Meseria de dascăl nu se mai practică cu pasiune nici de către debutanţi. Aceştia recunosc în aceste condiţii, doar lispa de alternative şi dragul de copii îi mai motivează să se angajeze în învăţământ.

Luminiţa Flămând din Bistriţa este învăţătoare de 12 ani. Ea stă într-o casă din apropierea parcului municipal şi, de doi ani, face naveta  din Livezile, o comună învecinată cu Bistriţa. Ea îi învaţă carte pe piticii de clasele I-IV din satul Dorolea. Profesoara spune că a rezistat atâta timp în sistemul de învăţământ pentru că adoră copii. Ea are acasă un băiat de 12 ani, Andrei, care a obţinut recent titlul de campion naţional la tenis de masă. Pentru munca sa, femeia, care a obţinut gradul didactic II, câştigă 1.060 de lei. Dacă se promulgă legea asigurării echilibrului bugetar (cum se numeşte proiectul prin care bugetarii pierd 25 la sută), învăţătoarea va rămâne cu 750 de lei. „Mi-am calculat salariul după respectiva reducere şi voi lua în mână 750 de lei. E bătaie de joc! Din aceşti bani, 150 de lei îi dau pe navetă. Primăria comunei Livezile nu mai decontează transportul. Alţi 150 de lei  merg pe rata la laptopul cumpărat tot pentru şcoală. Mai rămân 400 de lei. Din aceştia 100 se duc pe factura la gaz, alţi 100 pe cea de la curent, 60 pentru cablu, 70 pe telefon", explică cadrul didactic. Soţul ei este sudor şi împreună se gospodăresc lunar ca să poate trăi. Femeia mărturiseşte că meseria de dascăl îi aduce multe satisfacţii, deşi nu mai e la fel de respectată ca pe vremuri. „Uneori îmi este jenă să merg la şcoală pentru că nu am cu ce să mă îmbrac", se plânge profesoara. Nu o bate gândul plecării în străinătate ca să facă bani pentur că, zice ea, nu vrea să-şi lase copilu pe mână altcuiva. „Sunt foarte legată de familie şi de fiul meu, Andrei. Nu vreau să plec în afară. Vreau să mă asigur că el primeşte o educaţie bună, sub ochii mei", adaugă femeia.

Tinerii nu au alternative

Maria Ilovan din Rebrişoara este o absolventă de 2010 a Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii „Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca. Ea şi-a depus recent dosarul de înscriere pentru examenul de titularizare din luna iulie. Vrea să predea economie copiilor din Bistriţa-Năsăud. „Nu am altă variantă. Ce să fac altceva? Şi unde? În plus, iubesc copiii şi îmi place să lucrez cu ei. Ador munca cu elevii, deşi nu e plătită pe măsura efortului. În ultimul an de facultate am predat la Parva şi am primit 554 de lei", mărturiseşte tânăra de 25 de ani.

Reducerile  trâmbiţate, încă neaplicate

Cu toate că Guvernul a anunţat  din  luna mai setul de măsuri de austeritate care se va aplica până la finele acestui an în sectorul bugetar şi în cel social, nici până astăzi nu se ştie când vor fi puse în practică. Măsurile vizează reducerea pensiilor cu 15 procente şi scăderea salariilor cu 20 la sută. Premierul Emil Boc susţine că măsurile vor reechilibra deficitul bugetar actual al ţării şi că se vor aplica pe o perioadă determinată, de şase luni. Lucrurile sunt la fel de incerte şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Mihaela Olinca, juristul instituţiei, spune că nu ştie când se promulgă legea şi că şteaptă şi ea, ca restul bugetarilor, să vadă cât va pierde din venitul lunar. „Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu legea, dacă se promulgă sau nu", spune juristul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite