Bistriţa :Nu mai zgâlţâiţi copiii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa :Nu mai zgâlţâiţi copiii!
Bistriţa :Nu mai zgâlţâiţi copiii!

De mai bine de un an, mămicile din Bistriţa sunt consiliate de specialişti de la o fundaţie umanitară despre riscurile zgâlţâielilor asupra copiilor. Copiii pot rămâne orbi, paralizaţi sau pot chiar muri din cauza zdruncinăturilor.  

„Un moment poate schimba viaţa pentru totdeauna“ este motto-ul prin care două specilaliste de la Fundaţia „Inocenţi“ desfăşoară, de mai bine de un an, în Spitalul Judeţean din Bistriţa, programul „Viaţa copilului“. Cu o păpuşă umană şi multă răbdare, Daria Ursu şi Maria Ciorbă le învaţă pe tinerele mămici despre riscurile la care îşi supun copiii atunci când cu o zdruncinătură cred că scapă de plânsul copiilor. „Sindromul copilul zgâlţâit“ este o teorei încă nouă în România şi se face cunoscută prin consiliere doar la Bistriţa şi în Bucureşti.

O zgâlţâială poate fi fi fatală

Maria Ciorbă, asistent în dezvoltarea copilului din partea Fundaţiei „Inocenţi“ spune că bebeluşii sunt grav afectaţi de zdruncinături. „Noi folosim o păpuşă specială prin care le arătăm mămicilor ce se întâmplă, în creierul copiilor, atunci când aceştia sunt scuturaţi. Prin zdruncinare, se aprind diferite beculeţe în zonele une se află centri nervoşi: de vedere, emoţie, locomoţie etc. Efectele sunt grave. Copiii pot orbi, paraliza, le este afectată coloana sau chiar pot muri“, explică specialistul. Chiar şi unele jocuri, aparent inofensive, le pot schimba viaţa micuţilor. „Aruncatul în aer şi prinsul înapoi, legănatul puternic sau scuturatul copilului pot avea acelaşi efect. Copiii pot fi legănaţi, dar în pătuţ şi foarte uşor sau în braţe“, spune Daria Ursu, asistent medico-social în cadrul Fundaţiei „Inocenţi“.

Mămicile nu cunosc riscurile

Renata Racu este asistent social la Spitalul Judeţean şi spune că bistriţencele nu ştiu cât mult rău le pot face copiilor, numai prin joacă. „Multe află de la noi pentru prima dată. Din şapte mămici, una, probabil, a auzit ceva. În general, ne mulţumesc că află aceste lucruri de la noi. Mai sunt unele care găsesc răspunsuri la probleme vechi ale copiilor. Problemele cauzate de zgâlţâieli se manifestă nu numai la sugari, ci şi la copiii mai mari. Aceştia au dificultăţi de vorbire, de exemplu“, spune Renata. „Eu nu ştiam de acest program şi nici de ce poate face o simplă zduncinătură. E bine că se face informare, pentru că altfel, îţi nenoroceşti copilul fără să ştii“, crede Iuliana Pavel, o mămică a unui copil de trei ani. Şi medicii îmbrăţişează oportunitatea acestor programe. Este foarte bine-venit un program de conisliere al mamelor şi al gravidelor. Chiar eu le recomand mămicilor  şi insist să fie mai atente pentru că e periculos“, spune Anca Ruşti, medica de familie.

Sindrom descoperit în America


Primul care a definit „Sindromul bebeluşului zdruncinat“, în 1946,  a fost radiologul pediatru John Caffey din Statele Unite ale Americii. Statisticile arată că anual, în America, până la 1.600 de copii dezvoltă leziuni din cauza zduncinăturilor. În România, programe de consiliere există doar de un an, numai în Bucureşti şi Bistriţa.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite