Bistriţa, un oraş cu infracţiuni pe zone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gara sau cartierele din partea de sus a oraşului sunt zone  periculoase din oraş. Bistriţenii spun că, din cauza creşterii infracţionalităţii, au ajuns să le fie teamă în oraş.

Poliţiştii bistriţeni au realizat un bilanţ al infracţiunilor sesizate de către locuitorii oraşului în primele şapte luni ale acestui an. Potrivit raportului, anul acesta hoţii s-au specializat pe spargeri de locuinţe, case de vacanţă şi distrugeri auto şi au renunţat la furtişaguri din maşini sau buzunare.

Gara, ţinta hoţilor voiajori

Una dintre cele mai periculoase zone din oraş în care s-au înregistrat infracţiuni în primele şapte luni este zona gării. Pe graficul poliţiei, străzile Someşului, Rodnei, Carpaţi, Împăratul Traian sau Dumbravei apar ca puncte clare de acţiune pentru cei specializaţi în distrugeri, în timp ce străzile din Ştefan cel Mare, zona Parcului, centrul istoric sau Bulevardul Decebal sunt locurile perfecte în care acţionează hoţii, în special cei de telefoane mobile. „Majoritatea distrugerilor sunt comise de către persoane care se află sub influenţa băuturilor alcoolice, iar zona gării este una predilectă pentru că aici avem acei infractori voiajori, care pot comite infracţiuni în oraş şi apoi dispar în alte localităţi, devenind foarte greu de identificat. Cât priveşte zona centrală şi Bulevardul Decebal, aici au pondere mai mare sesizările de furt şi pentru că sunt zone cu multe terase şi localuri, unde se fură, de obicei, telefoanele mobile. Trebuie să adăugăm aici  şi furturile din şcoli, pentru că perioada de analiză,cuprinde şi lunile de şcoală", spune Claudia Rădoi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.  

Bistriţenii se tem în oraş

Foarte mulţi locuitori ai oraşului spun că au simţit că Bistriţa nu mai este un oraş sigur şi că, de multe ori, le este teamă să iasă pe stradă. „În gară e periculos. Pe Eroilor sau la intrarea în oraş, la fel. E plin de grupuri de tineri cu bani, numai ei ştiu de unde, şi care sunt foarte violenţi şi în trafic şi fizic. Te scuipă, te înjură. Câteodată, vă spun, mi-e frică în oraş", spune Silviu Chira, un taximetrist în vârstă de 48 de ani.

Comercianţii din zona gării spun că sunt prevăzători şi că ştiu riscurile la care sunt expuşi. Tudorica Chiciudean,  patroana unei plăcitării din gară, spune că are grijă de bunurile ei de câte ori vine la serviciu. „Nu ştiu să fi avut loc crime sau violenţe aici, dar e plin de cerşetori şi nu e o zonă foarte sigură. Am grijă mereu unde îmi aşez geanta, cât timp stau la serviciu", spune femeia de 53 de ani.

Anul acesta s-a înregistrat o creştere a infracţionalităţii. Atât actele de violenţă, cât şi furturile sau infracţiunile judiciare sesizate au crescut numeric faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea înregistrată este, în medie, de 30 la sută.

Infracţiuni sesizate în primele şapte luni                

Furturi din locuinţe  - 79   (20% din totalul infracţiunilor )

Furturi din autovehicule - 53  (13% din totalul infracţiunilor )

Furturi din societăţi comerciale  - 54 (14% din totalul infracţiunilor)

Furturi din buzunare, genţi sua poşete  - 9  (2% din totalul infracţiunilor)

Total infracţiuni sesizate: 1.810, dintre care 67 la sută au autori cunoscuţi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite