Bistriţa, oraşul birurilor speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii plătesc taxe dacă îşi montează o scară ori o uşă de acces cu ieşire pe domeniul public, sau adoptă un animal. Municipalitatea pretinde o mulţime de taxe, pe lângă impozitele locale. Unele dintre acestea au fost contestate chiar şi de o parte a consilierilor locali.

Taxa de căsătorie în weekend, taxa pentru adoptarea unui câine fără stăpân sau taxa de urgenţă pentru eliberarea unui certificat fiscal gratuit, sunt doar câteva dintre taxele speciale pe care le plătesc bistriţenii. De departe, cele mai ciudată taxă este cea pentru adoptarea unui animal fără stăpân. Costă 100 de lei şi trebuie să o plătească bistriţenii cu suflet care vor să ia acasă câine al străzii. „Vă daţi seama, la aşa o taxă credeţi că mai vrea cineva să ia acasă un câine ? Eu cred că primăria ar trebui să îi plătească pe cei care vor să adopte un căţel şi nu invers", spune bistriţeanul Bogdan Ilişuan, economist. Şi tot la categoria taxe speciale pentru animale intră şi cea pe care trebuie să o achite oamenii care vor să îşi recupereze câinele de la hingheri. Mai exact, este vorba de suma de 400 de lei. În anul 2008 doar trei bistriţeni au trecut pe la centrul de ecarisaj ca să adopte un câine.

Vrei scară ? Te costă 95 de lei

Este vorba despre taxa care este percepută de către municipalitate celor care vor să îşi construiască o scară pe domeniul public. De regulă, este vorba despre construcţia unor trepte care să deservească sedii de birouri notariale, magazine sau buticuri. Şi tot în domeniul construcţiilor, există o taxă specială de 240 de lei pentru cei care vor să îşi facă o uşă de acces pentru garaj sau la casa lor care au ieşire tot pe domeniul public. „Eu am vrut să am o uşă separată la intrarea de la apartament şi am plătit peste 300 de lei, nu mai ţin minte exact pentru că mi-au spus că aşa trebuie ", a spus Cornelia Grigore, agent de turism.

Taxă pentru căsătoriile de weekend

Bistriţenii care vor să economisească anul viitor 110 lei în momentul în care vor să îşi unească destinele, vor putea face asta numai dacă se căsătoresc de luni până vineri. Sâmbăta şi duminica o cuninie civilă costă 110 lei. „Am propus eliminarea acestei taxe pentru că eu cred că nu îşi are rostul, dar acest lucru nu a fost aprobat în ultima şedinţă de consiliiu", spune consilierul Gheorghe Tuţă. În replică, primarul Ovidiu Creţu susţine că taxa se justifică. „Nu mă gândesc să o elimin pentru că din taxa asta putem încălzi spaţiul respectiv, poate fi păstrat curat pentru ca oamenii care vin să se căsătorească să se simtă bine. În plus trebuie să fie plătiţi cumva şi oamenii care vin peste program sâmbăta şi duminica ca să încheie cununii", a spus Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa.  

Taxele vor fi în 2010 la acelaşi nivel ca în 2009

Anul 2010 se vrea a fi anul menţinerii şi al diminuării de cheltulei pentru întreţinerea aparatului exeutiv de la primărie. De aceea, niciuna dintre taxele speciale nu va suferi niciun fel de modificare negativă pentru cetăţeni.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite