Bistriţa, în doliu după moartea antrenorului emerit Gheorghe Bozga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cunoscuţii antrenorului i-au amenajat un altar chiar la intrarea în clubul sportiv
Cunoscuţii antrenorului i-au amenajat un altar chiar la intrarea în clubul sportiv

Oraşul  a pierdut unul dintre cetăţenii săi de onoare şi un mare antrenor  care a făcut  din Bistriţa centru olimpic de tenis de masă. Gheorghe Bozga a murit în această dimineaţă, în Spitalul Municipal din Bucureşti, în urma unui stop cardiac, la  vârsta de 58 de ani.

Vestea i-a şocat pe toţi cunoscuţii antrenorului: elevi, colegi şi familie - care îl aşteptau să se întoarcă sănătos de la Bucureşti. Gheorghe Bozga a plecat în Capitală la finele lunii octombrie pentru o operaţie la picior. Tensiunea i-a scăzut brusc ieri, iar apoi a intrat în stop cardiac. Medicii din Bucureşti au confirmat decesul la ora 02.00, în această dimineaţă.

Cunoscuţii sperau să-l revadă sănătos

La Clubul Sportiv Municipal  s-a lăsat tăcerea azi. Angajaţii au arborat steagul negru, au aprins lumânări şi nu le venea să creadă că antrenorul nu mai este printre ei. Tiberiu Gyenghe, fratele vitreg al lui Gheorghe Bozga, spune că îşi aştepta fratele să se întoarcă sănătos acasă. „Azi dimineaţă ne-au sunat să ne spună. Avea o infecţie la picior şi a plecat cu soţia la Bucureşti. Chiar înainte să plece a spus că abia aşteaptă să revină cât mai repede. Era un luptător şi boala lui a fost mereu tenisul. Nu putea să trăiască fără el", îşi aminteşte, întristat, fratele vitreg.

omagiu bozga

Alături de el, secundul lui Bozga, Marian Filipaş, nu-şi găseşte cuvintele, în timp ce priveşte nişte poze cu prietenul lui de-o viaţă. „Îl cunosc de 35 de ani. Marţea trecută a fost operat şi, după o perioadă în care a avut tensiunea mare, ieri i-a scăzut brusc. A intrat în comă şi apoi a făcut stop cardiac", poveşteşte antrenorul. Acesta mai spune că Gheorghe Bozga va fi depus mâine în sala de tenis de masă a Clubului Sportiv Municipal.

Sportivii îl deplâng pe antrenor

De-a lungul carierei sale sportive, Bozga a format tineri bistriţeni campioni la nivel mondial. Călin Creangă, Adrian Crişan,Mihaela Şteff şi Bernardette (Berni) Szocz sunt câţiva tineri care au ridicat tenisul de masă la nivel de performanţă. Tânăra tenismenă de 15 ani, Berni, promite că va deveni o mare campioană în memoria antrenorului său.

Bernardette Szocz

„De când am fost mică veneam cu maxi-taxi la Bistriţa pentru antrenamente de vineri până luni, apoi, la 10 ani,  antrenorul m-a adus aici pentru că m-a iubit foarte mult. De când am auzit am început să plâng şi nu reuşesc să îmi revin. Promit că mă ă voi antrena şi voi deveni o mare campioană pentru a putea spune tuturor că am fost antrenată şi învăţată de el, o voi face în amintirea lui", a spus tânăra, care acum se pregăteşte să participe la Campionatul Mondial de tenis de masă.

„Bistriţa a intrat în doliu pentru că a pierdut nu numai un antrenor emerit, primul din cei nouă ai oraşului, dar şi un cetăţean de onoare. Din 1973, de când a antrenat şi-a dorit să schimbe mentalitatea acestui sport şi a vrut ca cei pe care îi formează să reuşească ceea ce nu a mai putu el să facă", spune Vasile Jimboreanu, jurnalistul sportiv care i-a dedicat o carte lui Bozga.

bozga2

Bozga, cetăţean de onoare al Bistriţei

În  anul 2000, Gheorghe Bozga a primit titlul de cetăţean de onoare al Bistriţei şi a fost primul antrenor emerit al oraşului. În toamna anului 1969, pe când era sportiv, a fost promovat în lotul naţional de seniori tenis de masă şi atunci a început să viseze la competiţii internaţionale şi performanţe pe plan mondial. Un accident de maşină din 1970 i-a curmat drumul spre performanţă. În 1973 a început să antreneze copii pentru a deveni campioni în sportul cel mai drag lui: tenisul de masă.

Gheorghe Bozga
Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite