Bistriţa: Bistriţa îşi aminteşte astăzi de eroii luptei împotriva comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei martiri din Nepos au fost îngropaţi cu ceremonii militare în cimitirul municipal. În memoria lor şi a celor 500 de bistriţeni care au pătimit în temniţele comuniste sunt organizate astăzi conferinţe şi manifestări comemorative

Exact în urmă cu 60 de ani trei bărbaţi de pe Valea Someşului au fost executaţi de trupe ale Securităţii din Bistriţa într-o poieniţă din Nepos, în Dealul Crucii. Scena s-a petrecut departe de ochii  lumii, dar sângele şi gloanţele infipte în trupurile celor trei, aruncaţi de-a valma într-o groapă comună, le-au dezvăluit sătenilor grozăvia ce s-a petrecut în apropierea caselor lor.  Rămăşiţele lui Leonida Bodiu, Toader Dumitru şi Ştefan Burdeţ au fost descoperite şi dezgropate însă abia în urmă cu două luni de cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR) iar astăzi şi-au găsit în sfârşit odihna veşnică, odată cu primul ceremonial de înmormântare.

Au încăput într-un singur sicriu

Slujba de înmormântare a celor trei martiri, oficiată de ÎPS Vasile Someşanul în jurul orelor 14,00, a urmat tiparul unei slujbe tradiţionale, cu prapori şi colaci, coroană şi mesaje comemorative. Oasele celor trei, care au zăcut două luni într-un frigider de la secţia de Medicină Legală a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în aşteptarea unei ordonanţe de la Parchetul Militar, au fost reînhumate în acelaşi sicriu. Urmaşii celor trei au luat această decizie atât pentru că nu puteau suporta o expertiză AND care să stabilească exact identitatea fiecăruia, cât şi pentru a marca legătura dintre aceştia: “ au luptat împreună, au murit împreună, au stat 60 de ani în aceeaşi groapă, se cuvine să rămână tot aşa”, spune nepotul căpitanului Bodiu, Leonida Bodiu. Mormântul celor trei, pus la dispoziţie de municipalitate, se află exact la aleea principal, în imediata apropiere a Cimitirului Eroilor de Război. La capătăiul mormântului comun al căpitanului Leonida Bodiu, al lui Ioan Ştefan Burdeţ şi al cetăţeanului canadian de origine română, Toader Dumitru, a fost aşezată o troiţă cu fortografiile lor şi inscripţia: “Adevăraţii eroi sunt cei care mor pentru adevăr şi libertate”.

Au chemat călăul la înmormântare

Leonida Bodiu, nepotul de frate al căpitanului executat, l-a invitat la ceremoniile de astăzi şi pe unicul membru al plutonului de execuţie, clujeanul Liviu Pangraţiu, pe atunci sublocotenent la raionul de securitate din Bistriţa. “ L-am chemat pentru a demonstra că nu avem niciun fel de sentimente revanşarde. Am iertat, dar nu uităm”, spune nepotul celui ucis. “ Bodiu spune că nu a reuşit de data aceasta să stea de vorbă cu Pangraţiu, cu care a mai avut discuţii telefonice şi că a răspuns o voce feminină, probabil soţia acestuia, care a declinat invitaţia.
Potrivit volumului “ Rezistenţa Anticomunistă în judeţul Bistriţa-Năsăud” scrisă de profesorul Viorel Rus, peste 500 de bistriţeni au fost torturaţi sau şi-au găsit sfârşitul în temniţele comuniste . În memoria lor, dar şi a miilor de victime din întreaga ţară, astăzi de la ora 19,00 la Galeriile de Artă este organizată o conferinţă la care participă Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

Rudele, împăcate acum

 N-am crezut că o să trăiesc clipele astea- rosteşte printre lacrimi Olga Scurtu, nepoata lui Ştefan Burdeţ. Regret doar că nu a mai trăit mama mea să vadă asta. S-a chinuit atât de mult pentru că a fost fată de partizan. Au dat-o afară din Şcoală Normală, când mai avea câteva luni până la absolvire. A rămas ţărancă în loc să fie învăţătoare. Dar l-a iubit foarte mult pe tatăl ei şi îi ţinea poza la ea tot timpul”.Măriuca Pop este nepoata lui Toader Dumitru. Omul era cetăţean canadian, născut în Ontario, dar a revenit în ţară cu părinţii. Nu putea fi decât anticomunist şi asta l-a costat viaţa, iar familia a pătimit din greu: “Sunt împăcată acum, după înmormântare. Şi să ştiţi că fraţii lui îşi dorm somnul de veci tot în cimitirul ăsta. Aşa că sunt împreună.”, spune femeia.

În privinţa dosarului de cercetare penală deschis de Parchetul Militar, preşedintele IICCR, Marius Oprea este sceptic: „ cred că se va întâmpla ceva de genul: va fi trimis de la Bucureşti la Cluj şi i se va pierde urma. Bine măcar că am reuşit să-i-am înmormântăm cum se cuvine. Au avut o moarte cumplită. Ştiau tot timpul unde sunt duşi şi au fost obligaţi să urce timp de 3 ore în lanţuri.  60 de ani au zăcut aşa cum au fost aruncaţi atunci”, spune cel care i-a descoperit.

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite