Bistriţa:Squash-ul, sportul bogaţilor se joacă la Bistriţa de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:Squash-ul, sportul bogaţilor se joacă la Bistriţa de doi ani
Bistriţa:Squash-ul, sportul bogaţilor se joacă la Bistriţa de doi ani

 Este considerat un sport al elitelor, însă dincolo de imaginea promovată în filme, squash-ul este un mijloc de petrecere a timpului liber, ideal pentru combaterea sedentarismului şi a obezităţii.



 “ Arderile de calorii sunt foarte puternice în acest sport, într-o oră poţi scăpa chiar şi de un kilogram. Practic solicită aproape fiecare muşchi al corpului”, apreciază Alin Moldovan, antrenor de squash la Complexul Sportiv Schreiner din Bistriţa. Potrivit specialiştilor într-o jumătatea de oră practicând acest sport, la nivel avansat poţi pierde cam 600 de calorii, iar alergând în acelaşi interval pe bandă scapi doar de 120 de calorii.

Un alt fel de tenis

Deşi seamănă cu tenisul dar şi cu badminton-ul, squash-ul are propriile reguli. În primul rând este un joc care se joacă într-o sală specială, la perete. Se folosesc rachete şi mingi, însă de dimensiuni ceva mai mici. “ Mişcarea de lovire a mingii nu este însă ca în tenis, lovitura este de sus în jos, ca un soi de biciuire, seamănă mai degrabă cu cea din badminton”, explică antrenorul Alin Moldovan, regulile jocului de squash. Apoi punctul se obţine doar pe serviciul propriu. În momentul în care se serveşte, mingea trebuie să lovească peretele din faţă peste un marcaj. Fiecare loveşte mingea o singură dată, iar aceasta poate atinge oricâţi pereţi, important este să-l atingă şi pe cel din faţă.
 Se joacă trei seturi până la 9 puncte, sună instructajul iniţial pe care îl primeşte fiecare începător. Jucătorii primesc mingi diferite în funcţie de una dintre cele trei categorii în care sunt încadraţi: începători, medii şi avansaţi. Mingile, care au bulină roşie, albastră ori galbenă indică gradul de elasticitate, potrivit categoriei de jucător”, explică Alin Moldovan, antrenorul de la Complexul Schreiner. Cele pentru debutanţi sunt mai elastice, în timp ce pentru avansaţi sunt mai rigide.

Bistriţa are chiar şi o ligă

Amatorii de squash practică în general acest sport după masa, în cursul săptămânii, cele două săli fiind mai puţin solicitate sâmbăta şi duminica. În sală se intră obligatoriu cu pantofi de sport cu talpa de culoare albă, iar închirierea unei rachete costă 5 lei ora, în timp ce pentru folosirea sălii se plăteşte 20 de lei pentru o persoană. La abonament, pentru 10 ore timp de 40 de zile costurile sunt de 20 de euro.. Preţurile din Bistriţa sunt cam la un sfert din cele practicate în Bucureşti, explică Alin Moldovan care a aflat că în hotelurile din Bucureşti se plăteşte chiar şi 120 de lei pe oră, iar închiriatul echipamentului ajunge la 8 euro, în funcţie de categoria de lux.  Bistriţenii şi-au făcut şi o ligă, care dispută partide începând din luna noiembrie în fiecare an. “ Anul trecut au venit la meciuri inclusiv trei jucători din Cluj, pentru că în oraşul lor nu aveau unde practica. Am înţeles că s-au iniţiat în străinătate”, mai spune antrenorul. 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite