Bistriţa : A cutreierat cu acordeonul în jurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : A cutreierat cu acordeonul în jurul lumii
Bistriţa : A cutreierat cu acordeonul în jurul lumii

În cariera sa a urcat pe scene din toate colţurile lumii. A ajuns chiar pe scena teatrului emblemă a Rusiei: Balşoi.

Oscar Urs cântă la acordeon de la o vârstă fragedă. A învăţat primele note muzicale luând ore particulare. La vârsta de 14 ani cânta deja într-un restaurant din Năsăud „Am început să cânt din copilărie şi am fost dat la studiu pentru lecţii particulare de acordeon. Pe vremea aceea, nu exista şcoală de muzică la Bistriţa. La vârsta de 14 ani am început să cânt într-un restaurant la Năsăud, unde am rămas din 1956, până în 1960“, povesteşte acordeonistul. De la Năsăud domnul Urs a plecat să cânte la Ocna Mureş, unde a avut ocazia să împărtă scena cu marele violonist Alexandru Ţitruş. Iubind atât de mult muzica, Oscar Urs a făcut armată la muzică militară. După terminarea stagiului militar, în anul 1970, a participat la un concurs dur în urma căruia a intrat la orchestra populară profesionistă ca solist instrumentist. Aici a muncit atât cu artişti, cât şi cu amatori, fiind delegat să pregătească formaţiile din cadrul intreprinderilor.
 
22 de ani la Coroana de Aur

În 1978, Oscar Urs a început să cânte la restaurantul Coroana de Aur. „Domul Alexandru Misiuga, m-a rugat să cânt la Coroana şi am rămas acolo până în anul 2000“, povesteşte acordeonistul. Timp de 40 de ani a lucrat ca instrumentist la Centrul Cultural Municipal. În toată cariera sa  a colaborat  cu aproape toate ansamblurile din judeţ: Păuniţa din Sângeorz Băi, cu Ansamblul „Doina“ al Casei Tineretului şi  cu „Balada“.

Pe scena Teatrului Balşoi

Cariera acordeonistului Oscar Urs a fost una plină de turnee în afara ţării. A fost de şase ori în Franţa, de câte patru ori în Suedia, Danemarca, Olanda şi în multe alte ţări. Cea mai importantă reprezentaţie din cariera sa a avut loc la teatrul emblemă al Rusiei –Balşoi. „ Am cântat la Balşoi alături de ansamblul Condrişorul la invitaţia sovietului suprem. A fost o experienţă extraordinară. Îmi amintesc că am cântat chiar pe 23 august 1978. Era atât de mare cred că se întidea pe o suprafaţă egal cu trei stadione, cu scene rotative, iar atmosfera de acolo a fost deosebită.“, povesteşte acordeonistul despre experienţa trăită în cel mai renumit teatru din lume.Instrumentistul bistriţean a juns să cânte şi în Cairo şi Dubai. „ Am cântat la două dintre cele mai mari hoteluri din Emiratele Arabe Unite. O lună am cântat la Hilton în Dubai şi încă o lună la Sheraton în Cairo“ mai povesteşte artistul.

Artişti români apreciaţi


Oscar Urs crede că mai de mult artişti aveau valoare şi erau apreciaţi pentru asta. „ Înainte să plecăm în turneu eram evaluaţi de o comisie compusă din compozitori coregrafi şi tot ce trevuie. Dacă spectacolul tău era de calitate primeai viză , dacă nu stăteai acasă. Cred că în acele vremuri România era foarte apreciată pentru valorile sale.Eram respectaţi pentru ţinuta şi calitatea artistică“, îşi aminteşte acordeonistul.

Profil:

Născut: 1 mai 194 Bistriţa
Studii: Şcoala Populară de Artă
Familie: Căsătorit, o fiică, un nepot

Ce-i place:

Oscar Urs îşi petrece timpul liber cu prietenii şi nepotul său căruia îi împărtăşeşte amintirile sale şi detalii despre locurile prin care a trecut în timpul carierei. Acordeonistului îi place foarte mult să se plimbe şi să citească presa

Ce nu-i place

Acordeonistul este de multe ori dezamăgit de oamenii care promit şi nu se ţin de cuvânt. Îl deranjează multe însă preferă să nu vorbească depre aceste lucruri.

Întrebări şi răspunsuri


Regetaţi ceva din cariera dumneavoastră?
O. U. Nu. Totul a fost frumos , regret doar că sunt bătân şi nu mai pot să cânt. De doi ani de cnd am fost operat de inimă şi de atunci nu am mai pus mână pe acordeon.
Cum este o zi di viaţa unu fost mare artist?
O.U. Obişnuită, nu fac nimic deosebit. .  În fiecare dimineaţă merg până pe pietonal să cumpăr ziarele.Mă plimb, citesc presa, stau cu nepotul meu. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite