Bistriţa: Herina are un muzeu în vârful dealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administratorul muzeului, Antal Francisc, spune că intrarea este gratuită
Administratorul muzeului, Antal Francisc, spune că intrarea este gratuită

În localitatea Herina se află un muzeu mai aparte, cu maşini vechi de pompieri, războaie de ţesut, maşini de cusut Singer, săbii şi obiecte tradiţionale. Muzeul, aflat lângă Biserica Evanghelică, monument din secolul al XIII-lea, a fost construit ca un spaţiu de recreere, iar copiii care îi trec pragul se pot juca în voie cu iepuraşi şi porumbei

La nici 30 de minute de mers cu maşina de la Bistriţa, în localitatea Herina, din comuna Galaţii Bistriţei, este un muzeu ţărănesc. Curioşii pot vedea atelaje de pe vremuri, unelte, pluguri, sănii, trăsuri, costume populare, fotografii, vase şi ulcele. Ideea construirii acestui muzeu a avut-o primarul din comuna Galaţii Bistriţei, Vasile Găurean, un colecţionar împătimit. „Demult am vrut să fac un astfel de muzeu, iar acum doi ani am reuşit. Iniţial am vrut să fac o zonă de recreere în stil tradiţional. Locul e potrivit mai ales că e lângă Biserica Evanghelică, un monument din secolul al XIII-lea din Transilvania, la care vin anual sute de turişti", spune primarul Găurean.

image

Acesta a construit o căsuţă din lemn, cu două încăperi şi pridvor. Administratorul muzeului, Antal Francisc, un sătean din Herina de 58 de ani, spune că nu era nimic în acel loc. „Au venit buldozele şi au nivelat locul. Primarul a adunat aici tot ce a găsit, de la unelte de lucrat pământul, oale, farfurii, costume populare, prosoape, cântare, săbii şi baionete de pe vremea războiului, dar şi căruţe, trăsuri şi o maşină de pompieri din 1912", povesteşte Antal Francisc.

Maşină de pompieri din 1912

Muzeul din vârful dealului Herinei are multe obiecte care au „trecut" de 100 de ani. Primarul spune că una dintre cele mai vechi piese este o mierţă (veche unitate de măsurat cerealele) care are 150 de ani. La fel de vechi sunt şi două costume populare româneşti, unul pentru bărbaţi, iar celălalt pentru femei.

O piesă foarte valoroasă a muzeului este o maşină de pompieri din anul 1912. „Când am devenit primar, în 1992, am văzut că pompierii din satul Dipşa interveneau cu o maşină foarte veche. După câţiva ani au depozitat-o într-o magazie. De acolo am luat-o şi am adus-o la muzeu", explică Găurean. Maşina a fost confecţionată în oraşul unguresc Sopron, în 1912.

muzeu herina 2

Printre cântare, maşini de cusut Singer, fotografii cu saşi pe dealul Herinei, primarul are şi o poză de-a dictatorului Nicolae Ceauşescu căruia îi poartă încă respect. Colecţionar împătimit, Vasile Găurean, a cumpărat unele exponate. Pentru căruţele, aşezate le-a lungul aleei, a dat 500 de lei de fiecare, iar pentru o sanie adusă din localitatea Susenii Bârgăului, 800 de lei.

Iepuri şi porumbei de rasă pentru copii

Intrarea la muzeu este gratuită, iar copiii pot să se joace în voie cu iepuraşi şi porumbei de rasă. „Îmi plac animalele, de aceea am pus într-un colţ cuşti cu iepuri din rasa Uriaşul Belgian şi porumbei din rasele King şi Dublu Moţat", adaugă primarul.

muzeu herina3
Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite