Bistriţa: Zeci de plângeri penale pentru joburi fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 30 de persoane au dat ieri declaraţii poliţiştilor că o firmă din Bistriţa le-a luat banii şi nu i-a dus la cules de legume în Spania cu un salariu de 1.100 de lei pe lună. Firma Kronos Holdin SRL din Bistriţa era acreditată la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Oamenii şi-au dat seamă că au fost păcăliţi la mijlocul lunii trecute, când nu mai sosea autocarul care să-i ducă la muncă.

Căutarea disperată a unui loc de muncă îi face pe bistriţeni să cadă în plasa unor firme care doar promit că angajează oameni în străinătate cu salarii mari. Într-o astfel de situaţie s-au trezit în jur de 300 de oameni din tot judeţul, la mijlocul lunii februarie, după ce firma Kronos Holdin, cu sediul în Bistriţa, le-a promis că îi duce gratuit la cules legume în Spania, pe un salariu de 1.100 de euro. Aceştia şi-au dat seama că au fost păcăliţi pe 15 februarie, când nu mai sosea autocarul care să-i transporte, tot gratuit, la locul de muncă. Fiecare dintre ei au cheltuit câte 300 de lei cu înscrierea pe listă şi întocmirea dosarelor. Înşelăciunea se ridică la circa 9.000 de lei.

„Am sunat pe 10 februarie, mi-au zis că nu au sosit contractele. Pe 15 februarie ne-au spus că sunt făcute contractele, dar nu e venit niciun reprezentant al acelei firme din Spania. Mai târziu, nimeni nu mi-a mai răspuns la telefon. Am văzut după aceea anunţuri puse în centrul oraşului că firma la care am mers să mă angajez ţepuise alte zeci de oameni", spune Cosmin Mărginean, 24 de ani, din Bistriţa.

Dintre păgubiţi au depus plângeri 22 de persoane. „Poliţiştii ne-au arătat poze cu administratorii firmei Kronos Holdin, un bărbat şi o femeie domiciliaţi în Bistriţa şi de loc din Năsăud, soţ şi soţie", adaugă tânărul.  

Firma avea acreditare

Firma avea acreditare de la ITM pentru contracte de muncă în străinătate. „Avea un spaţiu adecvat, bază de date, era înregistrată la noi", confirmă inspectorul şef de la ITM, Otilia Berbecariu . Firma în cauză a fost verificată în luna decembrie de inspectori, însă nu au fost găsite nereguli. „Inspectorii noştri au fost ieri la sediul firmei însă nu au găsit pe nimeni acolo, nu au mai avut cu cine să ia legătura. Cazul este cercetat de poliţie", afirmă inspectorul-şef.  

Poliţia a primit în februarie o plângere la adresa firmei făcută de un păgubit, iar ieri poliţiştii au preluat declaraţiile celor înşelaţi. Conducerea firmei poate fi acuzată de înşelăciune în formă continuată.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite