Bistriţa: Zamfira are nuntaşi din Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei" îi invită pe bistriţeni la lecţii de dans cu oaspeţii din ţările invitate, la o stână care a fost amenajată în centrul Bistriţei, dar şi la deja tradiţionalul târg de artă populară.

„Nuntaşii" Zamfirei au venit din Cehia, Insula Creta, Italia, Lituania, Egipt, Israel, Rusia, Serbia, Turcia, Spania şi Insulele Mayotte de lângă Africa. Manifestarea, aflată la a XV-a ediţie, a început ieri seară cu prezentarea grupurilor de folclor din cele 11 ţări invitate şi cu un spectacol susţinut de ansamblurile populare din Bistriţa-Năsăud, „Cununa de pe Someş" şi „Balada". Festivalul ţine patru zile, cuprinde un program variat şi se desfăşoară lângă parcul municipal.

Africani din Insulele Morţii

Ca şi ieri, oaspeţii de peste mări şi ţări le-au cântat şi dansat astăzi bistriţenilor în faţa unor supermarketuri din oraş. Unul dintre grupurile prezente în acest an la festival este cel din Insulele Mayotte, africanii din ansamblul folcloric constituind cea mai exotică prezenţă de la „Nunta Zamfirei". Aceste insule, supranumite şi Insulele Morţii, sunt situate în Oceanul Indian, între statul african Mozambic şi Insula Madagascar.

Muzicienii şi dansatorii vorbesc limba franceză şi sunt pentru prima dată în România. Pentru a ajunge la festivalul din Bistriţa, africanii din Mayotte au bătut cale lungă, nu mai puţin de 14.000 de kilometri.

Ei îi pot învăţa pe curioşi cântece şi dansuri africane. Lecţiile au loc în pavilionul din parc, între orele 18.00 şi 20.00.

Suveniruri exotice

Aduse la mii de km distanţă, bistriţenii îşi pot cumpăra suveniruri de taman din exotica Africa, la Târgul de Artă Populară, deschis astăzi, la ora 18.00. Sunt expuse de la coliere africane, păpuşi ruseşte (matriosca) până la opinci şi curele din piele de pe Valea Someşului.

În plus, în mijlocul Bistriţei s-a amenajat o stână de unde oamenii pot gusta mămăligă, brânză şi balmoş.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite