Bistriţa: Vlad Rusu este îndrăgostit de dansurile populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică dansuri populare de 11 ani. Vlad se consideră norocos pentru că s-a născut într-una dintre cele mai pitoreşti zone ale ţării, plină de tradiţii folclorice.

De mic copil, Vlad Rusu a îndrăgit muzica şi dansurile populare. Era în clasa I când s-a înscris la ansamblul folcloric „Balada" din Bistriţa. „Am fost în clasă cu Loredana, fiica instructorului Ioan Simionca. Am mers o dată la repetiţiile ansamblului focloric Balada şi mi-a plăcut. De-atunci au trecut 11 ani şi nu regret o clipă", spune Vlad. El se consideră un om norocos fiindcă s-a născut într-o regiune în care folclorul, portul şi dansurile populare sunt la mare cinste. Tânărul absolvent de liceu este de părere că dansurile folclorice din Bistriţa-Năsăud sunt foarte dinamice şi vesele. „Jocurile din zona noastră au elemente mai complicate decât în restul dansurilor populare din ţară. Am văzut acest lucru după ce am colindat toată ţara cu ansamblul", adaugă Vlad. Cel mai mult are la suflet jocurile şi portul de pe Valea Someşului. „Îmi plac şi pentru că rădăcinile mele se trag din acea vale. Mama mea s-a născut la Sângeorz-Băi. În plus, portul popular e unul cu totul aparte pe Someş. Costumul meu, pe care-l îmbrac de fiecare dată când dansez, este compus dintr-o cămaşă albă cu motive florale, pantaloni de bumbac, cizme negre, o curea lată de piele la mijloc, un pieptar cu ciucuri vii coloraţi, iar pe cap am un clop împodobit cu pene de păun, o pălărie care este unică în lume. Nicăieri nu se mai poartă aşa ceva", afirmă tânărul.

Scena îl împlineşte

Vlad mărturiseşte că se simte împlinit când dansează. „Simt o bucurie imensă că pot împărtăşi lumii întregi tradiţiile străvechi ale acestei zone. Sentimentul este unul foarte plăcut", mărturiseşte tânărul. Cu colegii de la „Balada" a colindat ţări ca Ungaria, Polonia şi Bulgaria. Băiatul mai spune că i-au plăcut cel mai mult maghiarii pentru că sunt politicoşi şi civilizaţi. Vlad nu vrea să renunţe nici în timpul anilor de facultate la pasiunea sa pentru folclor. „După ce îmi iau bacalaureatul, mă voi înscrie la Politehnica din Cluj-Napoca şi vreau să fac parte din ansamblul folcloric «Mărţişorul». Îmi place prea mult dansul ca să renunţ acum după atâţia ani", adaugă tânărul.

Lui Vlad îi plac mult suitele de dansuri de codru din Ardeal, iar în topul preferinţelor sale se află interpreţii de muzică populară Drăgan Muntean, Cristian Pomohaci, Aurel Tămaş şi ansamblul folcloric „Junii Sibiului".

Nu ratează un meci de fotbal

Vlad adoră fotbalul şi urmăreşte aproape zilnic meciurile de la Campionatul Mondial. „Mi-aş dori ca în finala campionatului să joace Argentina cu Spania. După cum au evoluat lucrurile până acum şi echipele mici precum Coreea de Nord au făcut o figură bună", crede Vlad.

PROFIL

Născut: 2 iunie 1991, Bistriţa

Studii: a absolvit clasa a XII-a la Colegiul Tehnic INFOEL din Bistriţa

Familie: are un frate mai mare, Răzvan, de 24 de ani

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

În ce ţară ai vrea să dansezi?

Mi-aş dori să ajung în Asia, mai precis în ţări ca Japonia, China şi Coreea. Nu le cunosc obiceiurile şi tradiţiile, dar mi-ar plăcea să urc pe scenă în aceste state asiatice. Vreau să fac un spectacol în care să prezint atât obiceiurile şi dansurile româneşti, cât şi cele asiatice. Mi se pare o idee interesantă.

Ce-i place

Iubeşte oraşul în care locuieşte pentru că e unul frumos, liniştit şi are oameni de treabă. Îi plac enorm excursiile pe munte cu prietenii, dar şi călătoriile.

Ce nu-i place

Detestă oamenii cu fiţe, aroganţii şi materialiştii. Nu vede cu ochi buni sedentarismul deoarece e un om plin de viaţă şi nu-i place să-şi irosească timpul cu nimicuri. „Nu-mi place să stau şi să nu fac nimic. Urăsc să stau degeaba", adaugă tânărul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite