Bistriţa: Vinde cărţi rare ca să-şi facă fermă agricolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un şofer de 40 de ani din Bistriţa îşi vinde cărţi vechi din colecţia sa ca să-şi înfiinţeze o fermă agricolă. Specialiştii i-au evaluat întreaga sa colecţie, care cuprinde tablouri, icoane şi cărţi rare, la circa 30.000 de euro.

Mihai Odordean, în vârstă de 40 de ani, este un mic colecţionar împătimit din Bistriţa care strânge bani din vinderea cărţilor vechi ca să-şi înfiinţeze o fermă de culturi agricole. Acesta are o colecţie de aproape 20 de piese vechi, tablouri, icoane din argint şi cărţi, achiziţionate începând de acum 10 ani din ţări precum Spania, Marea Britanie şi Republica Dominicană. Cele mai vechi piese din colecţie au fost estimate de specialiştii în artă ca datând de acum 140 de ani. „Îmi plac obiectele vechi. Le colecţionez atât din pasiune, cât şi pentru bani. Se fac bani frumoşi din vinderea de obiecte rare. Am avut şi timbre din anul 1800 pe care le-am dat la 400-500 de euro bucata", spune Mihai Odorhean.

Italia de acum 100 de ani, în hărţi

Bistriţeanul şi-a postat, zilele acestea, un anunţ pe un site de profil pentru că, este de părere el, e cea mai uşoară metodă de a găsi cumpărători. „Vând cărţi din secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Cea mai veche carte pe care am scos-o la vânzare e o istorie a Spaniei, scrisă de Montes Diaz, şi apărută în 1884", explică Odorhean.

O altă raritate pe care o dă este un ghid pentru călătorii („Italy. From the Alps to Naples. Handbook for the travellers") cu 25 de hărţi ale oraşelor italiene, bine păstrate, şi 52 de planşe pentru orientare turistică. Deşi a fost estimată de specialişti în domeniu ca valorând în jur de 1400 de euro, Odorhean o vinde cu 1000 de euro. „Am cumpărat-o din Marea Britanie în 2002 de la un englez. Este din anul 1909 şi e semnată de Karl Baedeker", adaugă colecţionarul bistriţean.

Acesta vrea să-şi înfiinţeze o fermă agricolă în comuna Şintereag după ce a locuit 11 ani în Spania, unde a lucrat ca şofer. După ce s-a întors în ţară, acum trei ani, a început să vândă din colecţa sa pentur a-şi înfiinţa femra agricolă.

Preţuri rezonabile la tablouri

În ce priveşte clienţii, Mihai Odorhean spune că a fost deja sunat de colecţionari din ţară pentru cărţile scoase la vânzare pe internet. Însă cumpărătorii strâmbă din nas când aud de preţ. Unul dintre foştii săi clienţi, un bistriţean pasionat de pictură şi gravură, Alexandru Gavrilaş, spune că a cumpărat de la Mihai Odorhean trei tablouri la circa 500 de euro fiecare.

„Sunt peisaje semnate de un pictor spaniol. Preţul unei lucrări a fost rezonabil. Lucrările sunt de mici dimensiuni, de 30 pe 20 de cm. Le-am cumpărat în 2009 pentru că atunci vroiam să deschid o galerie de artă, însă, între timp m-am răzgândit", explică Gavrilaş.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite