Bistriţa: Vasile Paşcan este un militar la „curtea“ inspectorilor şcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o carieră de aproape două decenii în domeniul armatei, Vasile Paşcan este de şapte ani şoferul inspectorilor şcolari din Bistriţa.

Militar de formaţie profesională, Vasile Paşcan crede că, pentru a reuşi în viaţă, trebuie să ştii să te adaptezi indiferent de situaţie. S-a născut în oraşul Bacău, dar copilăria şi-a petrecut-o într-o altă localitate din Moldova, Roman. După ce a absolvit gimnaziul, el a urmat cursurile şcolii profesionale de turnător-formator din localitatea Oţelul Roşu, de lângă Caransebeş, din Banat. Ulterior, şi-a continuat studiile la Şcoala Militară de Maiştri şi Subofiţeri „Gheorghe Lazăr" din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1974. „Am învăţat enorm de multe, de la strungărie, lăcătuşerie până la reparaţii de arme. Ştiam care este locul fiecărei piese dintr-o armă", explică Paşcan.

Apoi a fost repartizat la Miercurea Ciuc. „Este un oraş cu oameni extraordinar de corecţi pe care, dacă ştii să-i respecţi, te bucuri de preţuirea lor. Dacă stăteam încă doi ani vorbeam maghiara la perfecţie", mărturiseşte bărbatul. După cei patru ani petrecuţi în Miercurea Ciuc a ajuns la Bistriţa, la brigada de vânători de munte, unde s-a stabilit şi şi-a întemeiat o familie.

A fost maistru militar principal timp de 18 ani, perioadă în care s-a ocupat de tot ce înseamnă întreţinerea armelor şi a muniţiilor la vânătorii de munte. În mijlocul lor a trăit numeroase experienţe interesante.

A pus mâna pe o bombă

Odată, la un exerciţiu tactic desfăşurat la Lacul Lala din Munţii Rodnei,  Paşca a scos cu mâna o bombă activă dintr-un aruncător de 120 de milimetri. „Ca să nu dăm jos ţeava aruncătorului şi să nu eliminăm datele de ochire, mi-am băgat mâna şi am scos bomba. Am riscat mult pentru că bomba respectivă era activă. Norocul meu a fost că acel cartuş era defect şi că nu era niciun şef pe acolo. Când m-au văzut ce fac, colegii au îngheţat", povesteşte zâmbind, Vasile Paşcan.

Catalano, cel mai glumeţ „general"

Fire practică şi neavând probleme cu adaptarea, bărbatul povesteşte că înainte să lucreze ca şofer la Inspectoratul Şcolar Judeţean, a fost în Italia, unde a muncit în domeniul construcţiilor. „Am sudat, am făcut lucrări metalice. Niciodată nu m-am ferit de muncă", adaugă Vasile Paşcan. Acesta spune că s-a angajat din 2003 la ISJ şi că el este cel care merge cu inspectorii în brigăzile de control în judeţ. „Dintre toţi inspectorii şcolari generali pe care i-am prins, cel mai sociabil şi mai glumeţ a fost Horaţiu Catalano", este de părere Vasile Paşcan.

El crede că pentru a avea succes în viaţă trebuie să ştii să te adaptezi şi să fii corect. „Dacă nu ştii să te adaptezi, nu reuşeşti nimic în viaţă. Dacă oferi respect, primeşti respect", adaugă Paşcan.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Care credeţi că este rolul armatei în viaţa unui tânăr?

E o perioadă în care, dacă e făcută cum trebuie, te formezi ca om. Devii mai riguros, mai disciplinat. În plus, în acea perioadă înveţi să te descurci singur şi să găseşti soluţii la probleme de care inevitabil te loveşti.

PROFIL

Născut: 20 martie 1952, Bacău

Studii: Şcoala Militară de Maiştri şi Subofiţeri „Gheorghe Lazăr" Sibiu

Familie: căsătorit, o fiică de 17 ani şi un băiat de 23 de ani

Ce-i place:

Apreciază oamenii comunicativi şi cu bun simţ. Timpul liber şi-l petrece pescuind pe râurile Şieu, Someş, Siret, dar şi pe lacul Colibiţa. Îi place muzica de calitate, dansul şi filmele de groază. Este săritor şi îi place să fie util celor din jurul lui.

Ce nu-i place:

Detestă când este minţit şi când lumea profită de pe urma lui. Nu-i place când unii oameni nu sunt corecţi cu el, deşi el a fost cinstit.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite