Bistriţa: Vasile Laba este primarul electrician de pe Valea Bârgăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electrician auto ca profesie, Vasile Laba lucrează de 11 ani în Primăria Bistriţa Bărgăului şi spune că nu a crezut vreodată că va ajunge primar.

Vasile Laba este un maistru electrician auto din localitatea Bistriţa-Bârgăului care a ajuns primar. Acesta a intrat în cursa pentru primărie în 2000, însă nu a obţinut voturile necesare şi a ajuns viceprimar.  „Visul meu de mic copil era să fiu şofer. Îmi plăceau mult maşinile deşi nu suportam mirosul de carburant", spune Vasile Laba. Într-o zi a luat parte la o discuţie despre maşini, curent electric şi meserii.

Şi-a zis să încerce şi nu a regretat nici astăzi. El spune că profesia de electrician auto i s-a părut uşoară. „Mi-am luat carnetul imediat după ce am terminat Liceul Electrotehnic din Siret, comuna Suceava, după care am lucrat ca electrician auto în comuna Bistriţa-Bârgăului", adaugă Laba.

11 ani la barajul de la Colibiţa

Între anii 1987-1998 a muncit ca electrician la ridicarea barajului de la lacul de acumulare Colibiţa, din comună. „Sute de maşini lucrau acolo, în special belazuri, adică maşini de foarte mare tonaj care cărau cât 4-5 maşini", explică Vasile Laba. Au fost 11 ani frumoşi. Apoi a intrat cu greu în politică şi a candidat ca primar.

„Oamenii din comună se temeau că vor rămâne fără electrician şi nu m-au votat. Aşa am ajuns viceprimar", spune zâmbind Vasile Laba. După patru ani a candidat din nou şi a fost ales primar. Acum se află în al doilea mandat.

Una dintre cele mai mari realizări ale sale este modernizarea a două şcoli din reşedinţa de comună cu bani europeni. „A fost primul proiect pe care vreo comună din Regiunea Nord-Vest l-a depus. Am obţinut finanţare de 1 milion de euro, bani cu care s-au reabilitat corpurile celor două şcoli", explică primarul. Documentaţia pentru acest proiect a fost respinsă de două ori.

„Timp de doi ani a bătut drumul Bistriţa-Bârgăului-Cluj-Napoca. Ne-au respins actele deoarece documentele nu erau complete. E foarte mare birocraţie în cazul acestor proiecte finanţate de UE", adaugă primarul.

Singura şcoală din judeţ cu soft 3 D

Prin respectivul proiect, cele două şcoli din Bistriţa Bârgăului au fost dotate cu hărţi şi laboratoare noi, de fizică, chimie şi informatică. Fiecare elev are dulapul lui ca în Occident, dulap unde îşi poate lăsa lucrurile personale. „E singura şcoală din judeţ care are soft 3D pentru calculator. Elevii îşi ţin ochelarii 3D în dulapuri", afirmă Vasile Laba.

Pentru el, cea mai mare bucurie pe care a avut-o vreodată a fost momentul în care i s-a născut fiica sa, Loredana, de 12 ani.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce proiecte de viitor aveţi?

Primăria Bistriţa-Bârgăului a preluat, de puţin timp, în custodie situl Cuşma, unde sunt patru arii protejate, numite Tăul Zânelor, Cheile Bistriţei Ardelene, Stâncile Tătarului şi Valea Repede. Vrea să le fac cât mai vizibile ca lumea să ştie de ele. Vom face şi un centru de informare în zona Cuşma.  

PROFIL

Născut: 17 iulie 1967, Bistriţa Bârgăului

Studii: Liceul Electrotehnic din Siret, judeţul Suceava

Familie: căsătorit, doi copii

Ce-i place:

Iubeşte sportul, îndeosebi fotbalul şi tenisul de masă. „Dacă voi organiza vreodată vreun campionat judeţean de tenis de masă, nu voi lăsa niciun primar să mă învingă. În liceu am luat locul I", zice Vasile Laba. Lui îi mai place să-şi petreacă timpul liber cu familia sa, cu fiica Loredana şi fiul Cristi.

Ce nu-i place:

Nu-i sunt dragi oamenii fără caracter şi cei care în loc să muncească şi să fie eficienţi, pun piedici. „Nu-mi plac persoanele care n-au cei 7 ani de acasă, care mint şi dezinformează", spune Vasile Laba. Primarului nu-i tihneşte că nu a obţinut finanţare europeană pentru a-şi asfalta străzile din comună.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite