Bistriţa: „Vânătorul de securişti“ continuă lupta cu nedreptatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Oprea a venit azi la Bistriţa pentru a-şi prezenta  filmul „Vănătorul de securişti", realizat în urma deshumărilor de anul trecut din mai multe zone ale ţării. Acesta a declarat că destituirea lui din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) nu a însemnat nicio secundă renunţarea lui la căutarea adevărului şi a poveştilor partizanilor executaţi de securişti 

Galeria Arcade ale Uniunii Artiştilor Plastici din România  a găzduit azi proiecţia documentarului „Vânătorul de securişti", realizat de Marius Oprea, în prezent, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România. Filmul, regizat de Nicolae Mărginean, cuprinde povestea mai multor deshumări ale partizanilor din Ardeal şi zona de vest a României. Regizorul filmului a promis că, până la finele anului, va monta şi un film cu deshumările realizate anul trecut de echipa de arheologi condusă de Marius Oprea, la Nepos.  

„Mi-au tăiat funcţia, nu mi-au tăiat capul"

După cinci ani în care a lucrat în cadrul IICCR, Marius Oprea a fost demis, la finele lunii februarie, prin decizia prim-ministrului Emil Boc. Şefia institutului a fost dată lui Vladmir Tismăneanu. Astăzi, după proiecţia filmului documentar, Marius Oprea a declarat că îşi va continua activitatea. „Mi-au tăiat funcţia, nu mi-au tăiat capul", a precizat Oprea. Acesta a pus bazele unei Organizaţii non-guvernamentale „Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România" şi a câştigat un capital de 23.000 de euro din partea unei fundaţii germane, bani care îi permit să continue campaniile de deshumare. „Acum nu mai am 31 de angajaţi, am doar unul. Echipa mea de arheologi cu care am lucrat colaborează cu mine în continuare. Partea bună e că, în toţi aceşti ani, ne-am specializat atât de mult încât în 60 la sută dintre cazuri, găsim mortul în prima zi, cel mai târziu în după-masa celei de-a doua", a mai spus Oprea.

Expoziţie cu obiectele găsite în mormintele partizanilor

După proiecţia filmului, în care a prezentat istoria campaniilor sale de căutare a „poveştii şi a destinului unor oameni omorâţi şi îngopaţi ca şi câinii ", Marius Oprea şi-a anunţat intenţia de a reveni la Bistriţa pentru a prezenta o expoziţie cu obiectele găsite de echipa sa în urma deshumărilor făcute în întreaga ţară. De la butoni de haine militare, până la oglinzi purtate în buzunarele unor cămăşi sau chiar linguri şi furculiţe găsite în cizmele unor cadavre, toate sunt cuprinse în expoziţia care deja a fost prezentată la Praga, în primăvara acestui an. De asemenea, regizorul Nicoale Mărginean, cel care a contribuit la documentarul „Vânătorul de securişti", a spus că lucrează acum la un documentar despre partizanii bistriţeni. „Mâine vom merge la Nepos pentru a mai aduna nişte mărturii şi estimez că până în noiembrie-decembrie să terminăm montarea documentarului", a mai spus Mărginean.

Trei martiri  deshumaţi anul trecut în judeţ

Rămăşiţele a trei martiri din Nepos : Leonida Bodiu, Toader Dumitru şi Ştefan Burdeţ -  au fost descoperite şi dezgropate în iunie anul trecut  de specialiştii IICCR. Cei trei au fost executaţi în 24 iunie 1949 de un pluton al Securităţii pe Dealul Crucii din Nepos, la circa două ore de urcuş şi aruncaţi într-o groapă comună. Grupul de investigatori conduşi de istoricul Marius Oprea a reuşit să identifice atunci rămăşiţele fiecăruia dintre cei trei după câteva dintre obiectele personale aflate în groapa comună : un nasture de tunică militară în cazul lui Bodiu şi o pereche de bocanci, o sipcă de lemn, bani de metal, pe lângă gloanţele care i-au ucis. 

image

Potrivit istoricului, în ţară au fost executaţi în jur de 10.000 de partizani în perioada comunistă, iar IICCR a reuşit să identifice până acum patru securişti din vechile plutoane de execuţie care sunt încă în viaţă. „Unul dintre aceştia trăieşte în Craiova, este pensionar  şi, conform informaţiilor din arhivă, a ucis 12 oameni dintre care unul în condiţii groaznice. Acest securist are acum o pensie de 42 de mii de lei", a mai spus Oprea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite