Bistriţa: Valer Bîgiu este preşedintele taximetriştilor bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început ca taximetrist independent de mai bine de zece ani, iar acum este preşedintele Camerei Naţionale a Taximetriştilor din judeţ.

Valer Bîgiu este un bistriţeanul care, din 2006, conduce filiala judeţeană a Camerei Naţionale a Taximetriştilor. După ce a terminat liceul la Sângeorz-Băi vroia să se facă poliţist, însă nu a intrat la şcoala de ofiţeri de la Râmnicu Vâlcea. În 1980 a venit la Bistriţa şi s-a angajat la „Mebis" ca prelucrător prin aşchiere, ulterior a fost maistru şi vicepreşedinte de sindicat. Văzând că firmei nu-i merge prea bine, a plecat şi a încercat să se angajeze ca gardian la Penitenciarul din oraş.

În 1992 s-a dus într-un concediu la prieteni de-ai săi în Ungaria. „Patronul unuia dintre prietenii mei din Ungaria mi-a dat un bilet pe care scria, în maghiară, că dacă învăţ limba, mă aşteaptă în primăvară să lucrez la el şi mă plăteşte ca maistru", povesteşte Valer Bîgiu. Acesta a învăţat limba şi în 1993 s-a întors. A muncit mai mult în domeniul construcţiilor. „Patronul la care lucram avea maşini cu care făcea taximetrie. De la el mi-a venit ideea", explică bistriţeanul.  

Dacie cu bani munciţi în Ungaria

După cei doi ani petrecuţi în Ungaria s-a întors la Bistriţa şi, din banii câştigaţi acolo, şi-a luat o Dacie cu care a practicat taximetria. „Am fost taximetrist independent o bună perioadă după care am devenit asociat la Total Taxi. Eram unul dintre cei 20 de asociaţi", mai spune Bîgiu. În 98 a cumpărat acţiunile de la colegi  şi a devenit asociat unic. Bistriţeanul susţine că nu se merită să fi taximetrist în ziua de astăzi. „Până în 2000 se merita din plin. Azi, nu. Piaţa muncii nu este prea generoasă. Taximetriştii au rămas deoarece nu au avut ce să facă altceva", este de părere Valer Bîgiu.

Cursă până la Bălţi, Republica Moldova

Cea mai lungă cursă pe care a avut-o a fost până în localitatea Bălţi, din Republica Moldova. Se întâmpla prin 1995. „Un rus a coborât din tren, s-a uitat la taxiurile din gară şi a ales maşina mea. Rusul ştia engleză. Mi-a zis că vrea să ia un taxi până la Bălţi. Nu am ştiut dacă să mă bucur sau să zic nu. Cum îmi plac provocările, am spus că-l duc", povesteşte Valer Bîgiu. Drumul a durat două zile şi din acea cursă a câştigat în jur de 100 de dolari.

Bistriţeanul este o fire modestă, cinstită şi nu-i plac lucrurile făcute prost. „90% sunt mulţumit de cum decurg lucrurile, însă cred că nu ar fi reuşit fără clienţii săi, cărora le sunt recunoscător", afirmă Bîgiu. Pentru el, taximetria este şi o afacere de familie. Soţia sa este contabil, iar fiul şi soţia lui îl ajută la firmă.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Cum vedeţi doamnele la volan?

Nu mă deranjează prezenţa femeilor la volan în trafic. Nu sunt misogin. Şoferiţele de la Total Taxi conduc chiar foarte bine. Ca în orice domeniu, sunt plusuri şi minusuri. Când lipseşte vreun şofer sau vreo şoferiţă, din diferite motive, mă mai urc la volan şi iau curse, ca să văd cum ne percep oamenii.

PROFIL

Născut: 24 ianuarie 1961, comuna Leşu

Studii: Liceul „Solomon Haliţă" din Sângeorz-Băi

Familie: căsătorit, doi băieţi

Ce-i place:

Îndrăgeşte sportul, îndeosebi fotbalul. „Marţea şi vinerea, la ora 20.00,  joc fotbal cu colegii taximetrişti. Facem acest lucru de şase ani", spune Valer Bîgiu. Bistriţeanului îi mai place mâncarea tradiţională şi să-şi petreacă, ori de câte ori poate, cât mai mult timp cu familia.

Ce nu-i place:

Detestă să facă un lucru de două ori. „De regulă pun în practică expresia ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face. De mic copil am pus-o în aplicare şi de fiecare dată a dat roade", afirmă Bîgiu. Nu-i mai place că drumurile din judeţ nu sunt cum ar trebui să fie şi că nu sunt suficiente locuri de taxi în oraş.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite