Bistriţa: Un profesor a renunţat la ore pentru a salva un copil din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Nath  are o grupă de sânge mai rar întâlnită şi a fost solicitat de urgenţă de reprezentanţii Centrului de Transfuzii. Sângele donat de el azi va ajunge la un copil accidentat grav ieri, la Cluj Napoca.

Centrul de Transfuzii din Bistriţa a fost plin, astăzi, de bistriţeni care au vrut să doneze sânge.În trei ore, 20 de persoane au dat curs apelului făcut de centru ieri, pentru  refacerea stocului  de sânge, epuizat la începutul săptămânii. Printre donatorii de azi a fost şi un profesor bistriţean care a venit de la şcoală pentru a ajuta un copil accidentat ieri, la Cluj-Napoca.

„Sper să se facă bine"

Grigore Nath este profesor de Informatică la Grupul Şcolar Grigore Moisil din Bistriţa şi, în această dimineaţă, a venit  de la şcoală pentru a dona sânge. „Ni s-a s-au cerut unităţi de sânge din grupa AB pozitiv, pentru un copil accidentat ieri la Cluj-Napoca. Am consultat lista noastră de donatori şi l-am sunat pe profesorul care are grupa aceasta de sânge", spune Marius Cîrcu, purtătorul de cuvânt al centrului. Profesorul nu a ezitat şi a venit la centru. „E a doua oară când donez şi ştiu că grupa mea de sânge. AB4 pozitiv,  este mai rară. Am venit imediat la centru. Eram la şcoală şi m-am grăbit să ajung să donez. Nu ştiu cine este acest copil şi nici nu contează. Sper să se facă bine şi să pot să-l ajut cu ceva", a spus profesorul. Alături de Grigore Nath, alţi 20 de bistriţeni au venit azi la centru pentru a dona sânge. „E a zecea donare asta de azi şi mă bucur mult că am putut să ajung. Eu trebuia să vin săptămâna viitoare să mai donez sânge, dar pentru că am auzit că este nevoie acum, am venit mai repede", spune şi Dorina Moldovan,  o  bistriţeancă de 49 de ani, operator de calculator. „Sunt foarte bucuroasă că pot să fac asta şi voi dona de fiecare dată când este nevoie", mai spune femeia.

image

Stocuri de sânge pe avarii

Centrul de Transfuzii are nevoie urgentă de donatori de sânge, pentru toate grupele. Reprezentanţii centrului spun că stocul s-a epuizat săptămâna aceasta din cauza solicitărilor venite din partea spitalelor din Târgu-Mureş şi Cluj-Napoca. „De marţi am rămas fără sânge. Au fost multe accidente şi operaţii în ultima vreme şi ne-au solicitat şi câte trei sau patru unităţi de sânge dintr-o grupă. Facem apel acum la donatorii fideli sau noi să ne ajute. Oricine care are vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani poate dona sânge,în fiecare zi lucrătoare, în intervalul 08.00-12.00, la centrul din Bistriţa,  de pe  strada Nicolae Bălcescu", spune Cîrcu. Cei care donează sânge primesc câte şapte tichete de masă, decontul drumului până la centrul de donare, dar şi o zi liberă de la locul de muncă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite