Bistriţa: Ultimul mohican din viile Dumitrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Bodiu, un bătrân din comuna Dumitra, cultivă viţă-de-vie după un secret deprins din tinereţe. Specialiştii estimează că producţia de vin din Bistriţa-Năsăud va fi mai mare faţă de anul trecut, însă strugurii vor fi lipsiţi de dulceaţa şi de aroma caracteristică din cauza ploilor care, anul acesta, au căzut din belşug.

George Bodiu este ultimul viticultor din comuna Dumitra, una cu tradiţie alături de binecunoscutele zone Lechinţa şi Teaca apreciate în toată ţara pentru calitatea şi aroma vinurilor. La cei 68 de ani ai săi, gospodarul spune că banii nu sunt totul în viaţă şi cine munceşte, poate să trăiască şi din viticultură. „Dacă pui suflet şi inimă bună, toate îţi ies! Viţa m-a învăţat că nu trebuie să umbli doar după câştig", afirmă bătrânul. Încăpăţânat de felul lui, bărbatul nu s-a lăsat descurajat în tinereţe de consătenii care i-au spus că e nebun dacă are de gând să trăiască din viticultură. Timpul a demonstrat că nu s-a înşelat. Meşteşugul vinului l-a dibuit la 18 ani şi îl ţine secret. „Am făcut cursuri de specialitate, iar azi am un vin  apreciat de toţi", zice George Bodiu.

El cultivă butaşi din soiul de Muscat Otonel, Ceasla, Traminer pe cei 0,3 hectare de pământ pe care îi are la Dumitra. Viţa sa de vie se întinde pe o grămadă de rânduri, pe sârmă. Bătrânul viticultor crede că un vin bun iese numai dacă pui suflet.

An ploios pentru vie

El vinde must şi vin (de anul trecut) în Piaţa Decebal din Bistriţa. „Le dăm pe gustate! Un pahar de must şi unul de vin îl dau cu 1 leu, iar un litru, cu 7,5 de lei. Preţurile sunt cele de acum doi-trei ani. Şi aşa orăşenii strâmbă din nas că-l dau scump", mărturiseşte viticultorul. Bătrânul mai zice că, pentru a trăi decent, vinde şi legume în piaţ, iar din vânzările făcute dintr-un an rămâne cu 10.000 de lei. El spune că 2010 a fost un an ploios şi speră să obţină o producţie bună.

Ploile au luat dulceaţa strugurilor

Consilierul superior de la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, Viorel Toma, spune că 2010 va fi un an viticol mai bun decât 2009. „Ne aşteptăm la o producţie mărişoară. Via s-a legat bine în primăvară, dar zahărul din boabele de struguri va fi mai puţin deoarece a plouat mult. Acest lucru înseamnă că strugurii nu vor avea aceeaşi dulceaţă şi aromă ca în anii trecuţi", susţine Toma.

În judeţ s-au cultivat, anul acesta, în jur de 60 de hectare de viţă-de-vie. Tot specialiştii spun că vinul cel mai bun din Bistriţa-Năsăud este soiul Feteasca Regală, cultivat de Podgoria Lechinţa, una de tradiţie şi cu nenumărate medalii de aur obţinute la competiţiile de profil. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite