Bistriţa: Tradiţiile autohtone, perpetuate cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectele depuse de 27 de primării din Bistriţa-Năsăud au primit bani nerambursabili din partea Uniunii Europene. Milioane de euro obţinute vor fi folosite şi pentru organizarea unui festival folcloric la Măgura Ilvei, înfiinţarea unui atelier tradiţional de ceramică şi olărit la Livezile, dar şi pentru asfaltarea unor drumuri  din judeţ.

27 din cele 58 de comune din Bistriţa-Năsăud au obţinut 72 de milioane de euro în urma proiectelor depuse pe Măsura 322 privind modernizarea şi dezvoltarea satelor româneşti. Primarii au cerut bani de la UE pentru asfaltarea drumurilor, aducţiuni de apă şi canalizare, reparaţii la căminele culturale, dar şi pentru iniţiative care presupun perpetuarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale.

Cel mai tânăr primar din BN vrea festival de folclor

Valer Avram are 28 de ani şi este cel mai tânăr primar din Bistriţa-Năsăud. Acesta vrea să le ofere, doi ani la rând, în 2011 şi 2012, locuitorilor din Măgura Ilvei, un festival de dans şi cântec popular. Lui i-a venit ideea organizării unei astfel de manifestări deoarece, zice el, nu necesita întocmirea unui studiu de fezabilitate.

Pentru festival, primarul a alocat în jur de 13.000-15.000 de euro din cei 2,5 milioane de euro obţinuţi prin proiect. „Era mai la îndemână. Nu era nevoie să întocmesc un studiu de fezabilitate. Festivalul era o idee pe care am valorificat-o din secţiunea culturală a ghidului european de finanţare. Oricum suma alocată pentru cele două ediţii ale manifestării este mică", susţine primarul Valer Avram.

Atelier de olărit, lângă şcoală 

O altă iniţiativă aparţine primarului Olimpiu Neamţ din comuna Livezile. După patru ani, acesta a reuşit să facă rost de finanţare pentru a-şi pune în practică ideea: crearea unui atelier de olărit şi ceramică. „Acesta va fi construit chiar lângă şcoală, iar elevii pot face practică. E o investiţie de circa 40.000-50.000 de euro. Avem datoria de a ne învăţa copiii tradiţiile autohtone. UE mi-a finanţat proiectul cu 2,5 milioane de euro. Cei mai mulţi bani vor merge spre realizarea canalizării în satul Dorolea", explică Neamţ.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite