Bistriţa: Tradiţii africane la „Nunta Zamfirei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniţi de la 14.000 km, tocmai dintr-o insulă din mijlocul Oceanului Indian, africanii din Mayotte i-au făcut pe bistriţeni să se oprească şi să le admire dansul. Organizatorii Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei" spun că oaspeţii din Insulele Mayotte i-au uimit prin calm, modestie şi profesionalism.

Cea mai exotică prezenţă la Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei" o constituie ansamblul din Insulele Mayotte. Acestea sunt situate între statul african Mozambic şi Insula Madagascar, franceza fiind limba oficială. Cei 24 de muzicieni şi dansatori africani au parcurs 14.000 de km ca să ajungă la festivalul de folclor din Bistriţa a cărei faimă a făcut înconjurul lumii. Grupul din Mayotte se numeşte „Nourul Hayati" şi este coordonat de Fatima Souffou, o artistă în vârstă de 41 de ani.

Ei au făcut patru zile pe drum şi au schimbat mai multe avioane şi autobuze. Au ajuns la Bistriţa joi dimineaţa la ora 2.00, iar opt ore mai târziu dansau pentru bistriţeni în faţa Prefecturii. „Drumul a fost foarte lung. Suntem pentru prima dată în România. De la Bucureşti până la Bistriţa am venit cu un autocar şi ne uitam ce ţară frumoasă aveţi. Şi Bistriţa este frumoasă, cu multă verdeaţă", spune Fatima Souffou.

image

Ea zice că nu au avut probleme cu acomodarea de fus orar sau cu mâncarea, deşi le este dor de preparatele cu orez de acasă. „La noi orezul este baza oricărei mâncări", adaugă dansatoarea.

„Aici, seara ne e frig"

Mai greu a fost cu temperatura. Dacă în Insulele Mayotte, mercurul termometrelor nu scade sub 32 de grade Celsius, la Bistriţa le-a fost frig africanilor. „Aici, seara ne e frig. Ne îmbrăcăm, ce să facem", spune râzând Fatima Souffou. Africanii le-au prezentat bistriţenilor două dintre dansurile lor de nuntă, „Mchogoro" şi „Chigoma", dansuri pe care mirele le face pentru mireasă.

image

Costumul fiecărui dansator este alcătuit din patru piese, feţele le sunt pictate în semn de sărbătoare, iar de la picioare nu lipsesc brăţările care vor să arate publicului că, pe vremuri, africanii din Mayotte erau sclavi. Tot de o perioadă istorică, pe care ei vor să o uite, se leagă şi denumirea de „Insulele Morţii". 

Oaspeţi punctuali

Directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc", Dorel Cosma, povesteşte că, la fiecare ediţie a festivalului, au fost dansatori exotici. Dacă anii trecuţi au venit grupuri din Mexic şi Iordania, acum a fost rândul celor din Africa. „Pe cei din Mayotte îi cunosc de trei sau patru ani. Mă bucur că au reuşit, într-un final, să vină la Bistriţa", spune Dorel Cosma.

image

Africanii le-au lăsat o impresie plăcută bistriţenilor veniţi să-i vadă atât la animaţiile stradale, cât şi la „Nunta Zamfirei", dar şi organizatorilor. „M-au uimit prin calm, modestie şi punctualitate. Dacă li s-a spus să danseze 20 de minute, ei au respectat asta", zice referentul Centrului Cultural, Cornelia Apostol.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite