Bistriţa: Sute de oameni îşi cer zebra înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Melean, Constantin Flore, Iolan Simionaş şi Maria Zaharia, patru dintre semnatarii memoriilor depuse la Primărie şi Poliţie
Maria Melean, Constantin Flore, Iolan Simionaş şi Maria Zaharia, patru dintre semnatarii memoriilor depuse la Primărie şi Poliţie

Peste 500 de bistriţeni din zona Decebal şi Ioan Slavici au depus, şi astăzi, memorii la Primăria Municipiului şi la poliţie în acest sens. Primăria a transformat  una din ultimele intersecţii semaforizate din Bistrita în sens giratoriu, iar locatarii din zonă continuă să treacă pe vechea zebră împreună cu copii mici expunându-se accidentelor.

Locatarii blocurilor nr 1 şi 3 de pe strada Ioan Slavici împreună cu cei de la blocurile nr. 34, 35 şi 37 de pe bulevardul Decebal sunt foarte nemulţumiţi fiindcă, de câteva luni, au rămas fără trecerea de pietoni care face legătura cu centrul oraşului. Aceştia sunt nevoiţi să înconjoare mult ca să traverseze regulamentar pentru a-şi duce dimineaţa nepoţii la grădiniţă şi pentru a face cumpărăturile necesare. „Îmi duc, în fiecare dimineaţă, nepoţii, Maria de 4 ani şi Alin de 6 ani, la grădiniţa de pe strada Crinilor. Trebuie să trec pe trei zebre ca să ajung la grădiniţă în siguranţă cu cei mici", spune Constantin Flore, un locatar de 60 de ani de pe strada Ioan Slavici, fost electromecanic.

Şi vecinii săi sunt la fel de supăraţi. „Medicul mi-a recomandat proteze la amândoi genunchii şi să fac cât de puţină mişcare, însă nu am de ales. Înconjor mult ca să trec regulamentar. Primăria ne-a promis că ne face trecere la câţiva metri", explică Iolan Simionaş, o fostă profesoară de română în vârstă de 76 de ani.

Se tem de amenzi, dar tot traversează

Bistriţenii care stau în zonă mai spun că, de multe ori, traversează neregulamentar şi riscă să fie amendaţi. Unul dintre aceştia este şi Chirilă Gabor, un fost subofiţer, de 53 de ani, la Penitenciarul din oraş.

Chirilă Gabor traversează neregulamentar strada ca să ajungă acasă

„Trecem pe unde putem. Oricum nici pe zebră nu ai siguranţă. Pe soţia mea a accidentat-o, acum cinci ani, pe o trecere de pietoni din zonă. Dacă mă prinde, mă amendează, asta e, ce să fac", se plânge bărbatul.

O zebră la 50 de metri

Trecerea respectivă de pietoni nu a mai fost prevăzută în proiectul de amenajare a sensului giratoriu, susţin poliţiştii de la Serviciul Rutier, tocmai pentru a nu bloca intersecţia. „Dacă trecerea ar fi fost lăsată pe loc, toate maşinile care ar fi trebuit să vireze de pe strada Ioan Slavici, o stradă cu trafic mare, s-ar bloca acolo. Am căutat tot felul de soluţii înainte de a amenaja acest sens, am avut verde intermitent pentru a fluidiza traficul, apoi verde la semafoarele maşinilor concomitent cu verdele trecerii de pietoni, dar n-a funcţionat", crede comisarul Ionel Pop, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Bistriţa.

Viceprimarul Grigore Avram susţine că locatarii din zona Decebal şi Ioan Slavici trebuie să accepte situaţia existentă. „Când se fixează trecerile de pietoni, nu o facem de capul nostru, ne consultăm cu Poliţia Rutieră. În cazul respectivei treceri a trebuit să luăm în calcul nu numai pietonii, ci şi şoferii. Trebuie trataţi egal toţi partenerii la trafic", crede viceprimarul Avram

Ce zic şoferii

Marius Rus din Bistriţa, conducător auto de ani buni, spune că trebuie neapărat o trecere de pietoni. „Pe bulevardul Republicii sunt o mie şi una de zebre, iar pe alte bulevarde niciuna. Frumos, nu? Nu trebuiau să suspende acea zebră care leagă strada Crinilor de Decebal", este de părere bistriţeanul.

image

Oraşul sensurilor giratorii

Sensurile giratorii, ajunse la numărul de 16, au transformat Bistriţa într-un oraş vechi al şoferilor. Primarul burgului, Ovidiu Creţu, îi sfătuieşte, de fiecare dată, pe bistriţeni să-şi lase maşinile acasă şi să o ia la pas deoarece oraşul e mic.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite