Bistriţa: Sute de mii de lei pentru bisericile oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şedinţa Consiliului Local Bistriţa din această săptămână s-a aprobat acordarea a 425.000 de lei pentru lucrări de construcţie şi reparaţii a 11 lăcaşuri de cult din oraş. Fiecare biserică va primi, în prima etapă, 27.000 de lei. Preoţii spun că banii nu sunt deloc suficienţi.

Consilierii locali au votat acordarea unui sprijin financiar de 425.000 de lei pentru 11 lăcaşuri de cult din oraş şi cartierele acestuia. Însă, într-o primă etapă bisericile vor primi 300.000 de lei, adică fiecărui lăcaş i se va da 27.000 de lei. „Iniţial, proiectul Consiliului Local prevedea acordarea a 300.000 de lei, iar ulterior s-a venit cu ideea suplimentării sprijinului financiar cu alţi 125.000 de lei. Bisericile vor primi deocamdată doar cei 300.000 de lei pentru care au depus acte. Vor primi şi restul de bani după ce vor înainta documentaţia necesară", explică primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu. 

Acesta spune că banii se dau chiar şi de mâine. Primarul nu neagă că această sumă putea fi folosită în alte scopuri pentru comunitate, însă spune că decizia a aparţinut consilierilor locali. „Au fost culte care au cerut şi 300.000 de lei, dar noi am acordat bani pentru continuarea lucrărilor, nu pentru finalizarea construcţiei bisericilor. Asta este deja atribuţia parohiilor", adaugă primarul.

Fondurile s-au acordat pentru continuarea lucrărilor de construcţie la biserici precum „Sf. Ilie" de pe strada Mihai Viteazul (parohie ortodoxă), la Sărata (Cultul Creştin Penticostal), „Sfânta Treime" (parohie ortodoxă), „Biserica Subcetate" (parohie ortodoxă) etc. La acestea se adaugă şi reparaţii interioare la clădirea Parohiei Reformate, unde vor fi instalate şi aparate de aer condiţionat, respectiv reparaţii exterioare la Centrul Multicultural Sinagoga din oraş.

Reparaţii exterioare la Sinagogă

Directorul Fundaţiei „Societatea de Concerte" din Bistriţa, Gavril Ţărmure, spune că suma de 27.000 de lei dată de primărie nu este suficientă pentru finalizarea reparaţiilor exterioare la acest lăcaş de cult. El susţine că ar avea nevoie de circa 65.000 de lei pentru a da o nouă faţă Sinagogii. „Speram că voi primi mai mult ţinând cont că Sinagoga este monument istoric. Am cerut 90.000 de lei, dar am primit doar 27.000 de lei, ceea ce e foarte puţin. Oricum, în acest an vreau să terminăm reparaţiile exterioare. Voi face rost de fonduri de la sponsori", declară Gavril Ţărmure, ale cărei manifestări culturale se desfăşoară în incinta Sinagogii de ani buni.

Finisaje şi instalaţie termică la greco-catolici

Un alt lăcaş de cult care a primit bani este Parohia Română Unită Greco-Catolică „Bunavestire". Şi protopopul Vasile Frişan este de părere că banii de la Primărie sunt puţini. „Îi vom folosi pentru lucrări de finisaje la intrarea principală a bisericii, la pavajul curţii, la realizarea unui gard care să împrejumuiască imobilul, dar şi la amplasarea unei centrale termice şi a unor calorifere deoarece biserica este mare, iar iarna este destul de frig", explică preotul Frişan.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite