Bistriţa: Suta de ani la liceu sărbătorită cu toboşari medievali şi imn compus de Hara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centenarul Colegiului Liviu Rebreanu i-a scos astăzi pe elevii şcolii de la cursuri. Ei şi-au început ziua cu un marş inedit pe ritmuri medievale pe străzile oraşului. Toată ziua în curtea liceului sunt programate festivităţi, care-i includ şi pe foştii absolvenţi.

Imnul compus de trupa HARA pentru centenarul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu" este fredonat de sute de  elevi şi foşti absolvenţi ai Colegiului. Lansat în urmă cu două zile pe site-ul Colegiului şi pe pagina de facebook a solistului Flaviu Buzilă, „La noi, la Liviu" a generat o avalanşă de păreri pro şi contra pe site-urile de socializare

L-a inspirat fosta sa bancă din liceu

Solistul trupei Hara, Flaviu Buzilă, fost absolvent al Colegiului a avut nevoie de două zile pentru a compune melodia şi textul imnului şi mărturiseşte că nu a fost uşor deloc. „Am fost foarte emoţionat când directorul Colegiului , domnul Rus mi-a spus de centenar şi m-a invitat să scriu imnul. A fost o mare provocare pentru mine, pentru că una este să scrii un cântec comercial şi cu totul altceva un cântec în care trebuie să trezeşti emoţie în sufletele atâtor absolvenţi şi elevi şi  în care eşti şi implicat emoţional" , mărturiseşte solistul. Pentru a-şi aduna inspiraţia solistul de la Hara a vizitat două zile la rând fosta sa şcoală: „Am stat şi în fosta mea bancă şi mi-am amintit de trăirile mele de atunci, de tot ce a însemnat acea perioadă specială din viaţa mea. Apoi, împreună cu colegii de la Hara am compus melodia, textul şi a ieşit "La noi, la Liviu". Artistul este mulţumit de rezultat, mai ales după ce a văzut reacţia foştilor şi actualilor rebrenişti: „A fost o provocare pentru că  trebuiau să se regăsească în acest cântec toate generaţiile. Este acolo la „Rebreanu" ceva special, o stare pe care am trăit-o şi eu şi sora mea şi mama mea care a absolvit în urmă cu 50 de ani şi prietenii mei şi trebuia să se regăsească şi în acest cântec", mai spune solistul., care a ţinut joi alături de Hara şi un recital în curtea fostei sale şcoli.

ARC peste timp

În urmă cu 100 de ani, elevii Gimnaziului Evanghelic din Bistriţa inaugurau noul sediu din actualul Bulevard al Republicii numărul 8. Lucrările de construcţie au durat doi ani, iar costurile au ajuns la 496 mii de coroane, banii fiind adunaţi prin contribuţia întregii comunităţi a oraşului. Pentru a marca momentul conducerea Colegiului a organizat în această dimineaţă un marş cu 400 de elevi. Aceştia au refăcut drumul făcut în urmă cu 100 de elevii gimnaziului când s-au despărţit de fosta lor clădire din zona actualei primării şi au ajuns în cea de acum. Conducerea Colegiului a obţinut, tot în onoarea centenarului şi mutarea bustul scriitorului Liviu Rebreanu din Piaţa Petru Rareş în  faţa clădirii şcolii.  Ziua de azi a fost una a porţilor deschise la "Liviu Rebreanu", care a suspendat cursurile pentru ca foştii elevi şi profesori  să se poată bucura alături de actualii elevi şi dascăli de festivităţile dedicate centenarului.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite