Bistriţa: Suplinitorii şi-au luat în primire posturile în învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 440 de oameni erau aşteptaţi de dimineaţă la şedinţa publică pentru un post de suplinitor în învăţământ, şedinţă desfăşurată la sediul Inspectoratului Şcolar din Bistriţa. Viitorii profesori sunt conştienţi că venitul lunar pe care-l vor primi nu le va asigura un trai acceptabil, mai ales că din acel salariu au de plătit naveta, ratele şi restul cheltuielilor.

Sala mare a Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud a fost neîncăpătoare astăzi, la ora 9.00, pentru zecile de persoane venite din întreg judeţul în speranţa de a obţine un loc de muncă în sistemul de învăţământ. Acestea nădăjduiau ca, din toamnă, să predea într-o şcoală sau grădiniţă cât mai aproape de casa lor. Şedinţa publică prin care ei au obţinut un post a început cu câteva explicaţii legate de modul în care urma să se desfăşoare acţiunea. „Înainte să veniţi în faţă şi să vă luaţi postul dorit, vă rog să aveţi buletinul la îndemână şi să aveţi notat codul locului de muncă. Vă rog să verificaţi atent şi dumneavoastră pe ecran dacă vă găsiţi numele şi postul dorit ca să nu vă trimitem în alt judeţ", spune glumind secretarul comisiei judeţene de titularizare, inspectorul şcolar responsabil cu resursele umane Elena Borş.

Acesta i-a sfătuit pe candidaţi să intervină dacă altcineva vrea acelaşi post ca şi ei, dar are medie mai mică. „Dacă credeţi că sunteţi mai îndreptăţit decât un altul să obţineţi acel post, vă rog spuneţi atunci, nu mâine sau peste o lună când nu vom mai putea face nimc. De aceea se numeşte şedinţă publică pentru a discuta între noi şi pentru a da fiecăruia postul cuvenit!", adaugă secretarul Elena Borş.

Educatoarele, primele repartizate

Primele locuri de muncă pentru suplinitori au fost ocupate de către educatoare, care erau în jur de 100 în sala ISJ. Una dintre acestea este Mariana Butnariu, care locuieşte în Bistriţa Bârgăului şi a obţinut un post de educatoare în oraş. „Mă bucur că am reuşit să iau unul dintre cele trei posturi vacante de educatoare din Bistriţa. O să fac naveta din comuna Bistriţa Bârgăului. Dacă acum doi ani luam în jur de zece milioane, acum nu ştiu cu cât voi rămâne după reducerea de 25% şi după ce plătesc şi naveta", zice femeia. Ea mai spune că are norocul că soţul ei lucrează în poliţie deoarece altfel nu s-ar fi descurcat cu banii.

Pentru fiica ei

O altă persoană care aştepta să obţină un post este Alina Vărvă, de 32 de ani. Femeia locuieşte în cartierul bistriţean Sigmir şi spera la un post de educatoare mai ales că nota obţinută la examenul de titularizare este 7,05.

image

Ea revine în sistem după o pauză de doi ani, cât timp a fost în concediul de maternitate. „Am o fiică de doi ani. Pentru ea revin în sistem. Aş lua-o cu mine la serviciu şi mi-ar fi mai simplu. Astfel, ar fi într-o comunitate şi ar socializa. Soţul e plecat de două luni în Afganistan şi trebuie să-mi găsesc o ocupaţie.  E o meserie frumoasă şi dacă ne uităm doar la bani, atunci nu mai facem nimic", adaugă Alina Vărvă. Acum patru ani lua un salariu de 600 de lei.

Casetă:

Purtătorul de cuvânt al ISJ, Mihaela Hiticaş, precizează că 441 de suplinitori şi-au anunţat prezenţa la şedinţa publică. Aceştia se „bat" pentru cele 501 posturi rămase după şedinţa publică pentru cei care au luat note peste 7.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite